Земната атмосфера просветлява

2423
Земната атмосфера просветлява
Снимка: Thinkstock

Атмосферата на Земята в доиндустриалната епоха е била по-мътна, отколкото днес. Изследванията на три независими международни екипа учени са публикувани в изданията Nature и Science, съобщава ЦЕРН.

Трите екипа от климатолози независимо едни от други са установили, че органичните пари, изпускани от дърветата в доиндустриалната епоха, са допринесли за образуването на аерозолни частици с диаметър 50-100 нанометра в атмосферата.

Работата от къщи вреди на климата!

Днес работодателите по-често от когато и да било наемат служители за дистанционна работа. Целта – да се икономисат средства за на...

Тези структури са служили като центрове на кондензация на водните пари, от които са се формирали облаците. По-рано учените смятаха, че атмосферата на доиндустриалната епоха е била по-прозрачна от днес. Изследванията на учените опровергават това.

Причината е, че преди водещата роля в образуването на аерозолни частици е приписвана на сярната киселина. Това вещество, както смятали учените, постъпва в атмосферата при интензивното изгаряне на полезните изкопаеми, започнало в индустриалната епоха.

Работата на трите групи учени изисква уточняване на съществуващите климатични модели, но както отбелязват експертите, не влияе съществено на прогнозите за високите темпове на глобално затопляне, предизвикани от антропогенни фактори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com