Алиансът на технологичната индустрия алармира ЕК за спорни промени в Плана за възстановяване и устойчивост

2192
Алиансът на технологичната индустрия алармира ЕК за спорни промени в Плана за възстановяване и устойчивост
Снимка: iStock

Алиансът на технологичната индустрия в България (АТИ) изпрати писмо до Европейската комисия (ЕК), с което сподели загрижеността си относно промените в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) в частта “Цифрова свързаност”. АТИ обединява интересите както на предприятията, осъществяващи електронни съобщения, така и на доставчици на оборудване, мрежови и системни интегратори, академична и научна общност.

Алиансът подчертава, че заложеният по Плана разход от 316 млн. лева за създаване на държавна телекомуникационна мрежа продължава да бъде част от Националния план въпреки уверенията на представители на правителството, че държавата не планира създаване на държавен телекомуникационен оператор. Нещо повече, планираният капацитет на новата държавна телекомуникационна инфраструктура ще надвиши капацитета дори на трите най-големи мобилни оператора в България и ще дублира мрежата им в редица населени места, което прави разхода крайно нецелесъобразен и не отговаря на идеята на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) за стимулиране на частните инвестиции и на амбициозните планове за дигитализация на Европейския съюз, заложени в целите на Цифровото десетилетие.

Европейската комисия стартира визионерска 3D платформа „Споделете визията си“ по време на Европейската година на младежта 2022 г.

Когато председателят Урсула фон дер Лайен обяви Европейската година на младежта за 2022 г., тя поиска от Европа да се вслуша внимателно...

Напълно неясно остава и как държавата ще поддържа мрежата след изграждането й. За целта е необходимо планирането на сериозни капиталови инвестиции. За сравнение, само за миналата година трите телекома са инвестирали в разширяване и подобряване на капацитета на мрежите си и изграждане на 5G над половин милиард лева.

Неясна е и причината, поради която целите в частта от Плана, която разглежда подобряването на свързаността в слабонаселени и отдалечени райони и разгръщане на мрежи с много голям капацитет, са съществено занижени. Броят на населените места с нови възли за достъп от 500 е намален на 185, а възможността от този вид свързаност да се възползват 200 000 домакинства се редуцира на 350 хил. жители, което на практика означава, че ще бъдат достигнати значително по-малко хора.

АТИ изразява и опасения, че използването на средствата, предвидени по МВУ, за осигуряване на оптична свързаност чрез държавната опорна мрежа на държавната администрация, а не на гражданите, не отговаря на целите на Европейската комисия, определени в Плана за действие “5G за Европа”, по отношение изграждането на 5G свързаност по ключови транспортни коридори. В тази връзка АТИ информира Комисията, че планираната по Плана от телекомите инвестиция от 300 млн. лева за активно оборудване на 5G мрежи вече няма да бъде направена.

Също така, като се имат предвид изискванията на МВУ, според които поне 37% от общия размер на отпуснатите средства трябва да допринасят за климата, и като се има предвид настоящата енергийна криза, причината за отпадането на стълба “Зелена свързаност”, посветен на соларните панели за базовите станции, е необяснима.

ЕК смята да криминализира заобикалянето на санкции в ЕС

До две седмици Европейската комисия (ЕК) ще представи предложение за криминализиране на заобикалянето на санкции в престъпление. Тази с...

В писмото си към Специалната група за МВУ на Генералния секретариат на ЕК и компетентните по темата генерални дирекции, АТИ припомни факта, че предложените промени бяха направени без никакви обществени консултации или обсъждания със сектора на електронните съобщения.

Предвид гореизложеното, АТИ изрази сериозните си съмнения, че частта “Цифрова свързаност” наистина ще допринесе за разработването и прилагането на ефективна политика и регулаторна рамка, за ефективното използване на радиочестотния спектър за развитието на 5G мрежи и услуги и за създаването на благоприятна инвестиционна среда, както е посочено в оценката на ЕК за Националния план за възстановяване и устойчивост.

За Алианса на технологичната индустрия:

Алиансът на технологичната индустрия (АТИ) обединява предприятията, осъществяващи електронни съобщения, доставчиците на оборудване, мрежовите и системни интегратори, академична и научна общност, с оглед създаване на благоприятни регулаторни и пазарни условия за развитието на технологичната индустрия, стимулиране на свободната конкуренция и в полза на потребителите в България. С дейността си АТИ цели да утвърди ключовата роля на технологичната индустрия за осъществяването на цифровата трансформация и като основна движеща сила за иновативното и устойчиво развитие на икономиката и обществото в България. Списъкът от членове на АТИ включва “А1 България”, “Yettel България”, “Виваком”, “Булсатком”, “Хуауей Технолоджис България”, ТУ - София, ВУТП, НБУ и др.

Новите санкции: ЕС готви ембарго на петрола и забрана на три руски телевизии (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи официално пред Европейския парламент предложението на ЕК за шестия...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Пред фалит: "Български пощи" потъва, има ли опции за спасение?

Колко е струвало на чуждестранните компании напускането на Русия?

"Евролаб" печели делото за присъствието си на ГКПП "Капитан Андреево": Като цяло и засега

Мъск пуска безплатно чатбота Grok за премиум абонатите на X

Защо най-голямата компания за петролни услуги няма намерение да напуска Русия?

"Газпром" купува дела на Shell в Sakhalin Energy за 1 млрд. долара

Социалната мрежа на Доналд Тръмп излиза на борсата

Бизнес реалност и спомен за Борисов: Милиони за екарисажи – кръгът се стеснява до един

Изпълнителният директор на Boeing се оттегля след скандалите със 737 MAX

За какво ЕС ще разследва Apple, Meta и Google?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com