Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

IT секторът оздравява, не загива“ – анализ на д-р Светлин Наков

26 февруари 2024, 09:00 часа • 9194 прочитания

ИТ секторът продължава да расте, макар и с по-умерени темпове. Това сочат данните на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Въпреки че ръстът от 12% през 2023 се разминава с предварителните прогнози от миналата година, очакванията на асоциацията са през следващите две години секторът да продължи да расте и приходите да достигнат 12 млрд. лв. през 2025.

Какво могат да очакват специалистите в сферата? Вижте прогнозата на д-р Светлин Наков, идеолог и съосновател на СофтУни – най-голямата образователна организация в България, която предоставя качествено, достъпно и практически насочено образование по софтуерно инженерство, QA, дигитален маркетинг и дизайн.

IT кадрите ще останат едни от най-ценените

Кадрите в сектора са едни от най-ценените, най-конкурентните и най-високоплатените за цялата икономика и в близките няколко години не се очаква да има друг сектор, който да задмине ИТ по добавена стойност, бърз ръст и отлични условия на труда.

Само през следващите 2 години се очаква да бъдат разкрити над 14 000 нови работни места дори на фона на известен спад в търсенето.

„Софтуерната индустрия е в труден момент, но още не е стигнала до значими спадове, дори много фирми се разрастват в момента. Да, има съкращения, но има и назначения, има и отворени позиции, които трудно се запълват. Очаква се през 2024 отново да има ръст, макар и по-малък от предните няколко години, но все пак ръст, не спад“, споделя д-р Светлин Наков.

IT индустрията няма да залезе

„Това, което наблюдаваме, е отрезвяване след безумния, нездравословен, дори хазартен растеж от предходните 2-3 години, което е напълно нормално и естествено. Да говорим за залез на индустрията, обаче, е абсолютно безпредметно, защото дигитализацията няма да спре. Напротив, тя се разраства. Бъдещето на света е технологично“, допълва д-р Светлин Наков.

През последните години станахме свидетели на дигитална трансформация в цялата икономика, която значително повиши ефективността и производителността в различни сектори. Технологиите са вече неразделна част от работата на всеки бизнес и са в основата на иновациите и растежа. Затова несъмнено IT секторът ще продължи да е от ключово значение.

„IT секторът оздравява, не загива! IT секторът се нормализира и изтрезвява от опиянението на свръхрастежа. IT секторът има бъдеще и ще продължи да расте”, категоричен е д-р Светлин Наков.

Сега е времето програмистите да надграждат уменията си

Непрестанното развитие на IT индустрията създаде по-голяма конкуренция и вече на преден план са най-отдадените специалисти. Такива са тези, които непрестанно развиват уменията си с различни технологии, работят по собствени проекти, за да усвояват нови и да затвърждават съществуващи умения, проактивни са и са мотивирани да допринесат за бизнеса с повече от това просто да пишат код.

„Моето очакване е леко, бавно, постепенно и много по-устойчиво индустрията да върви нагоре. Съветът ми към всички е да се възползват от този момент да надградят уменията си. Да научат повече. Да станат по-добри. Junior-ите да научат как да си вдигнат нивото. Senior-ите да учат нови технологии, неща, които ще им отворят повече възможности занапред“, съветва д-р Светлин Наков.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес