Астрономи искат преименуване на Магелановите облаци. Името на Магелан било обидно

4856
Астрономи искат преименуване на Магелановите облаци. Името на Магелан било обидно
Снимка: P. Horálek/ESO

Група астрономи се обединяват около идеята да преименуват два съседа на Млечния път – Големия и Малкия Магеланов облак, пише Science News.

Наречени на изследователя Фернандо Магелан, двете спътникови галактики се виждат с просто око от Южното полукълбо. Но името на Магелан не е подходящо, твърдят астрономът Миа де лос Рейес и колегите му. Начело на първата експедиция, обиколила успешно земното кълбо, Магелан поробва и убива местни хора, които среща по време на пътешествието, което тръгва от Испания през 1519 г.

Млечният път ще погълне Магелановите облаци по-бързо, отколкото се смяташе

„Тъй като наименуваме неща в нощното небе, което принадлежи на всички, смятаме, че е важно да използваме имена, които отразяват цялото човечество“, казва Де лос Рейес от колежа Амхърст в Масачузетс. Тя призовава за промяна на имената в публикация във Physics. Пътешествието на Магелан помага да се проправи пътят за испанския колониализъм в Южна Америка, Гуам и Филипините, казва Де лос Рейес, която е американка с филипински произход. „Много хора на Филипините виждат Магелан като злодей“, пояснява тя.

Магелановите облаци са независими галактики, но се намират достатъчно близо до Млечния път, за да могат астрономите да наблюдават отделни звезди в тях. „Магелановите облаци са тази невероятна лаборатория за виждане на нещата отблизо и лично“, казва астрономът Сали Оуи от Мичиганския университет в Ан Арбър, поддръжник на промяната на името.

Магелан не е бил астроном. Облаците били забелязани от член на неговата експедиция, но те вече са били добре познати на много култури в Южното полукълбо и дори на предишни европейски изследователи. „Няма смисъл да ги наричаме на който и да е човек, да не говорим за човек, който всъщност никога не ги е изучавал“, казва астрономът Гуртина Бесла от Университета на Аризона в Тусон.

Галактиките са известни на науката с името на Магелан едва от края на XIX век – доста след пътешествието на Магелан. Това е просто проблясък в историята на астрономията, твърдят изследователите.

Магелан никога не е имал намерение да обиколи света

Повече от 100 астрономи са изразили интерес към кампанията. Те формират група от 50 изследователи, която цели да внесе предложението в Международния астрономически съюз с надеждата в крайна сметка да проведе гласуване за промяната на името. Други области на науката също са подложени на подобни дебати, като групи от изследователи настояват да преразгледат обидните имена за определени растения и животни например.

Сега астрономите търсят нови имена. Едно популярно предложение е спътниковите галактики да бъдат наречени „Млечните облаци“. Това би запазило съкратеното изписване на Голям Млечен облак и Малък Млечен облак и би отразило връзката на галактиките с нещо много по-голямо от всеки човек – Млечния път.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос