Астрономи откриха 8 нови планети, вероятно годни за живот

88582
Астрономи откриха 8 нови планети, вероятно годни за живот
Снимка: Thinkstock

Астрономи обявиха откритието на осем нови планети, включително три, които се намират в “обитаема” зона и получават от слънцето си толкова светлина, колкото получава Земята, пише CBS News. Две от осемте екзопланети приличат на Земята повече от всяка друга открита досега планета.

“Обитаема” се нарича зона, намираща се на определено разстояние от звезда, където има условия за съществуване на течна вода на повърхността на планетите в орбита, както и условия за биологичен живот. Три от осемте идентифицирани планети се намират в такава зона. Две от тях - Kepler-438b и Kepler-442b, обикалят около подобни на Слънцето звезди. Двете планети вероятно са скалисти, което е важен признак за потенциалната им прилика със Земята. Сходен е и размерът им - те са само съответно 12 и 30 процента по-големи.

Стартира конкурс за имена на екзопланети

Международният астрономически съюз (International Astronomical Union - IAU) - организацията, отговорна за наименуването на небесните об...

Все още е рано обаче да се правят предположения за наличието на живот на тези планети. “Всичко, което можем да кажем е, че те са обещаващи кандидати”, казва Дейвид Кипинг от Центъра за астрофизика “Харвард-Смитсониан”, който е член на изследователския екип.

С новите осем планети общият брой на откритите от телескопа Kepler и потвърдени екзопланети достига 1000. Резултатът е още по-впечатляващ, като се има предвид, че преди около две десетилетия човечеството не познаваше други планети, освен тези, които обикалят около нашето Слънце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос