Атмосферата на Земята в цветовете на дъгата

20475
Атмосферата на Земята в цветовете на дъгата

Полярните сияния не са единственият светлинен спектакъл, който се изнася над Земята. Самата  атмосфера на планетата може да излъчва светлина, като създава обръчи от цветове, искрящи в тъмното, пише списание 8.

Неврологът и създател на филми Алекс Ривест илюстрира този феномен в новото си видео. Атомите и молекулите, активирани от ултравиолетовата радиация на Слънцето, излъчват светлина, когато се завръщат към базовото си състояние или когато се съединяват чрез химични реакции в нови молекули. Денем активността на Слънцето прикрива блясъка на атмосферата, така че тези процеси могат да се наблюдават само нощем.

Различни атоми и молекули отговарят за различните цветове от гамата. Жълтият пласт, който е широк около 5 километра, е изграден от натриеви атоми от разбити метеори, излъчващи слаба светлина във възбудено състояние. Точно над тях се вижда една по-тънка зелена лента, излъчвана при образуването на азотен оксид от сливането на кислород и азот.  Бледо синьо сияние от възбудени кислородни молекули обгръща зеления обръч. Следващият пласт е червен – той е продукт на светлината, отделяна при сливането на озон и водород до хидроксилни радикали.

Пръстените от светлина не са постоянно явление заради гравитационните вълни в атмосферата.  Също като вълните във водата, те се появяват, когато стабилни пластове с различна плътност са нарушени и те се опитват да възвърнат баланса си.

Следва и самото видео, за да се насладите на  цветното и красиво обкръжение на планетата ни:

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com