Физиците обясниха различията на телата във Вселената

8037
Физиците обясниха различията на телата във Вселената
Снимка: Thinkstock

Учените са открили причината, поради която небесните тела във Вселената имат различни форми и размери. Изследването е публикувано в Journal of Applied Physics, съобщава EurekAlert!

Учените са изчислили напрежението, възникващо в система на гравитационно взаимодействащи частици в два случая – когато те имат еднакви размери и когато се отличават помежду си.

Цялата Вселена в една картина

Как телескопът "Хъбъл" вижда Вселената? Възможно – в известна степен така, както на тази илюстрация, която показва цялата видима ...

Оказало се, че напрежението спада доста по-бързо, в случай че размерите на обектите се отличават един от друг, както например се отличават спътниците, планетите и звездата в Слънчевата система.

Според учените откритото от тях обяснение на различията в размерите на небесните тела се явява проява на универсална закономерност, която се проследява също в биологията и архитектурата.

Един от съавторите на изследването е ученият и популяризатор на науката Адриан Бежан, който е автор на книгата "Физика на живота". В нея ученият е приложил законите на физиката за описание на еволюцията на различни естествени системи, припомня Lenta.ru.

 

Експеримент не потвърди, че Вселената е холограма

Детекторът "холограф", създаден от учените от лаборатория Ферми, не успяха да открият следи, че нашата Вселена се явява плоска холограм...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос