"Големият брат": Компания от САЩ изстрелва сателит, който ще може да ви наблюдава

3312
"Големият брат": Компания от САЩ изстрелва сателит, който ще може да ви наблюдава
Снимка: Getty Images

В продължение на десетилетия експерти по защита на личните данни проявяват предпазливост по отношение на шпионирането от Космоса. Те се опасяват от сателити, които са достатъчно мощни, за да могат да наблюдават хората и да заснемат близки кадри. Сега, съвсем неочаквано, един американски стартъп създава нов клас сателити, чиито камери за първи път ще правят именно това.

Още: Космическа надпревара: Кога и защо ще се завърнем на Луната? Говори д-р Светослав Александров (ВИДЕО)

Камерата няма да идентифицира хора

"Ние сме напълно наясно с последиците за неприкосновеността на личния живот", казва ръководителят на Albedo Space - Тофър Хадад. Това е компанията, която произвежда новите сателити. Той уверява, че хората няма да могат да бъдат идентифицирани от новата технология.

Всеки, който живее в съвременния свят, е запознат с нарастващия брой камери за сигурност, проследяващи устройства, вградени в смартфони, системи за разпознаване на лица, дронове и други форми на цифрово наблюдение. Въздушното наблюдение може да е също толкова плашещо, твърдят експерти, цитирани от The New York Times.

Ползите надхвърлят опасността?

"Това е гигантска камера в небето, която всяко правителство може да използва по всяко време и без наше знание", казва Дженифър Линч - главен съветник на Фондация "Електронна граница", която през 2019 г. призова регулаторите на граждански сателити да се заемат с този въпрос. "Определено трябва да се притесняваме", допълва тя.

Още: Подозрения: САЩ смятат, че Русия разработва антисателитно космическо оръжие

На фона на тази загриженост директорът на Albedo Тофър Хадад и други поддръжници на технологията казват, че трябва да се вземат предвид реалните ползи, особено когато става въпрос за борба с бедствия и спасяване на човешки живот. "Ще знаете коя къща гори и къде бягат хората", казва Джеймс Бейкър - бивш ръководител на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, която лицензира гражданските сателити в страната.

Кога ще се изстреля спътникът и ще има ли още?

Базираната в района на Денвър компания Albedo Space има 50 служители и е набрала около 100 млн. долара. Планира да изстреля първия си спътник в началото на 2025 г., казва Хадад пред NYT. В крайна сметка - той предвижда флотилия от 24 космически апарата.

Сред инвеститорите в Albedo е Breakthrough Energy Ventures, инвестиционната компания на Бил Гейтс. Стратегическият консултативен съвет на Albedo включва бивши директори на ЦРУ и на Националната агенция за геопространствено разузнаване, която е част от Пентагона.

На уебсайта на компанията не се споменава нищо за проблемите с поверителността. Въпреки това експертите по разузнаване казват, че регулаторите трябва да се събудят, преди космическите апарати на компанията да започнат да правят първите си близки снимки.

"Това ни доближава с една стъпка до света, в който Големият брат ни наблюдава", казва Джонатан Макдауъл - астрофизик от Харвард, който публикува ежемесечен доклад за развитието на гражданската и военната космонавтика.

Снимка: Getty Images

Чернобил и откриването на тайни от Космоса

Въпреки че космическите апарати в орбита отдавна изучават планетата, потенциалът да бъде наблюдаван от спътници животът на хората, бе потвърден от ядрената катастрофа в Чернобил. Москва отричаше да има сериозни проблеми, но на 29 април 1986 г. невоенният американски спътник Landsat направи снимка, на която се вижда, че активната зона на реактора се е разкъсала и е изхвърлила в атмосферата смъртоносни радиоактивни отломки.

Спътникът беше създаден от NASA, за да наблюдава посевите, горите и други ресурси на Земята. Орбитата на апарата беше на около 640 км височина, а камерата му можеше да заснеме обекти с размери до 30 метра.

Американските медии публикуваха снимката и тя потвърди катастрофата, което пък подпомогна началото на сателитната журналистика и почти веднага разпали страховете от шпионаж от Космоса.

Очаква се качеството на снимките да се подобри бързо, че да може да се проследи всичко от движение на войски до това кой влиза в джакузито в задния двор, пише NYT.

Визуалната мощ на космическите камери обикновено се изразява в дължината в метри на най-малкия елемент, който те могат да различат. За първите камери този показател е бил метър, а сега е сантиметри. Като цяло, според експертите това подобрение прави новите изображения стотици пъти по-детайлни и разкриващи.

Още: С новия шпионски сателит: Ким Чен Ун разгледа "целеви райони" в Южна Корея

История на големите открития чрез сателити

След края на Студената война, през 1994 г., администрацията на Бил Клинтън одобрява търговското използване на американски шпионски технологии. До 1999 г. Space Imaging, дъщерно дружество на Raytheon и Lockheed Martin, изстрелва първия си сателит. Той има разделителна способност от един метър. Както се очакваше, качеството на снимките от орбита непрекъснато се подобряваше, подпомагайки отразяването на войни, бежанци, тайни бази, нарушения на човешките права, разрушаване на околната среда, природни бедствия и военни струпвания.

През 2016 г. Associated Press спечели наградата "Пулицър" за разкриването на трудови злоупотреби в производството на морска храна, които са равносилни на робство. Журналистите използваха сателитни изображения, за да проследят корабите от бранша. В много новинарски организации, включително и в The Times, вече работят специалисти, квалифицирани в анализа на сателитни изображения.

Тръмп е намесен

Днес най-мощните граждански сателити за заснемане на изображения могат да различават обекти с диаметър едва 30 сантиметра. Снимките позволяват на анализаторите да различават пътната маркировка и дори номерата на самолетите.

Albedo има за цел да направи скок напред, като изобразява обекти с размер едва 10 сантиметра. Това стана възможно, тъй като през 2018 г. администрацията на Доналд Тръмп предприе стъпки за облекчаване на разпоредбите, които регулират резолюцията на гражданските сателити. "Скоро сателитите ще могат да ви наблюдават навсякъде и през цялото време", предупреди през 2019 г. Technology Review - списанието на Масачузетския технологичен институт (M.I.T.).

Хадад казва, че това, което е вдъхновило целите на Albedo за рязка яснота, е споделена от Тръмп американска шпионска снимка в неговия акаунт в Twitter, която показва силно повредена стартова площадка в Иран. Разделителната способност на изображението е била оценена на около 10 сантиметра и това е довело до широко обсъждане на търговските възможности.

Още: САЩ и Япония планират да изстрелят първия в света дървен спътник: Ето защо

Кой стои зад Albedo и каква е целта на компанията?

Хадад е израснал в Хюстън и е учил инженерство в университетите "Джон Хопкинс" и "Тексас". След това работи за Lockheed Martin в Калифорния. Компанията отдавна произвежда шпионски спътници, някои от тях за милиарди долари.

Тофър Хадад основава Albedo заедно с Уинстън Три - бивш софтуерен инженер на Facebook, и АйДжей Ласатър - бивш сателитен инженер на Lockheed Martin. Решението им е да поставят сателити на много ниски орбити, които са сравнително близо до земните им обекти. Това би позволило на спътниковия флот да използва по-малки камери и телескопи, което би намалило разходите.

За зареждане на батериите спътниците често имат големи масиви от слънчеви панели, които се разпростират като крила. Не и Albedo. За да намалят съпротивлението, създателите планират цилиндричен космически кораб, покрит със слънчеви батерии.

Компанията ще одобрява нови клиенти за всеки отделен случай и ще се увери, че в условията на договорите са описани наказателни мерки за нарушения на политиката на компанията, обяви съоснователят ѝ Хадад.

През декември 2021 г. Albedo получи регулаторно одобрение за издигане на сателит за изображения с 10-сантиметрова разделителна способност. Нейната технология бързо привлича вниманието на военните и разузнавателните агенции на страната. През 2022 г. Albedo получи договор за 1,25 млн. долара с Военновъздушните сили. През април 2023 г. компанията получи още един договор на стойност 1,25 млн. долара - този път с Националния център за въздушно и космическо разузнаване, който оценява чуждестранните заплахи. В края на миналата година тя подписа и договор за оценка на технологията си от Националната разузнавателна служба, която управлява шпионските сателити на страната.

В уебсайта на Albedo се казва, че нейните изображения могат да помогнат на правителствата "да наблюдават горещите точки, да премахнат несигурността и да се мобилизират бързо". В списъка с основните си ценности компанията заявява, че подкрепя "разследващата журналистика, основана на данни", наред с други дейности, които "гарантират, че ще подобрим света, в който живеем".

Още: Сателит пада на Земята след близо 30 години в Космоса: Вижте къде и кога

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос