X
 
 

Индия се готви в понеделник за полет до Луната

3351 1
photo of Индия се готви в понеделник за полет до Луната
Снимка: Getty Images/Guliver
В понеделник Индия ще направи втори опит да изстреля свой космически апарат към Луната, след като миналата седмица проблем в горивната система отложи пуска, предаде БГНЕС. 

Индия усилено се опитва да стане четвъртата нация в света – след Русия, САЩ и Китай – чийто космически апарат каца на земния спътник.

Новият опит за стартиране на Чандраян-2 (Лунна колесница в някои от индийските езици, включително санскритски и хинду) е насрочен за 14:43 местно време в понеделник, казаха от Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

"Чандраян 2 е готов да занесе един милиард мечти на Луната - сега повече от когато и да било", казаха от агенцията.

Първият опит за пуск беше отменен по-малко от час преди планираното излитане поради това, което властите описаха като "техническа повреда". Местните медии, цитирайки служители на ISRO, казаха, че проблемът е бил изтичане на гориво.

Агенцията съобщи чрез Туитър в събота, че подготвителните работи за старта са били успешни.

Чандраян 2 ще бъде изведен в космоса от най-мощната ракета на Индия.

Експертите заявиха, че при такива мисии трябва да се очакват неуспехи, като се има предвид тяхната сложност и че е по-разумно да се забави стартирането, вместо да се поемат рискове, които могат да застрашат проекта.

"В такава амбициозна и престижна мисия като гази с Чандраян-2, човек не може да разчита на шанса, дори ако бъде открит малък недостатък", каза пред АФП Раджесвари Пилаи Раджагопалан, ръководител на космическата политика в мозъчния тръст Фондация за наблюдаване на изследванията.

Бившият учен от НАСА Кумар Кришен каза, че космическата агенция на Индия трябва да бъде поздравена за предприемането на амбициозни проекти като Чандраян-2.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители