Измериха атмосферните вълни на Венера

2528
Измериха атмосферните вълни на Венера

Планетолози от Великобритания, Франция и Нидерландия представиха първия анализ на резултатите от преките наблюдения на атмосферните вълни (скокове в плътността) на Венера. Изследването е публикувано в сп. Nature.

В периода от 24 юни до 11 юли 2015 г. станцията Venus Express е осъществила експеримента VExADE (Venus Express Atmospheric Drag Experiment), при който космическият апарат е изпитал задържане в атмосферата на планетата.

Вихри вилнеят на Венера

Европейската космическа агенция (ESA) е публикувала серия снимки на южния полюс на Венера, заснет от космическия апарат Venus Express. ...

Показанията на акселерометъра са позволили да се оценят измененията на плътността на газовата обвивка на височина от 130 до 140 километра от повърхността на Венера във високите ширини (71-79 градуса).

Учените са оценили средната температура на атмосферата на Венера на изследвания участък (114 келвина) и са определили хоризонталните участъци от термосферата, където се забелязват периодични смущения (с периодичност от около пет дни).

Станцията Venus Express на Европейската космическа агенция е достигнала Венера на 11 април 2006 година и е била предназначена за изследване на атмосферата на планетата.

Венера е втората по отдалеченост от Слънцето планета. По маса и обем тя леко отстъпва на Земята. Планетата има слаба магнитосфера и плътна гореща атмосфера.

Може ли да съществува живот на Венера?

Може ли да съществува живот на Венера? Този въпрос вълнува умовете на изследователите не едно столетие. Отговор на него се е опитал да ...

Земята и Венера са възникнали практически в идентични условия, но парниковият ефект е довел до нагряване на газовата обвивка на втората планета в Слънчевата система до температури, невъзможни за зараждане и поддържане на живот.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос