Животът на Земята е по-стар от очакваното

11281
Животът на Земята е по-стар от очакваното

Животът на Земята е по-стар, отколкото се предполагаше досега. Това съобщават австралийски учени, които откриха фосил на 3,7 млрд. години.

Структурното образование, наречено стоматолит, се предполага, че е с 220 млн. години по-старо от смятаните досега за най-стари вкаменелости. Древният стоматолит е бил открит в близост до ръба на ледената шапка на Гренландия, съобщи БГНЕС.

Според водещия учен, работил върху откритието – Алън Нутман от университета в австралийския град Уулонгонг, фосилите доказват, че животът се е появил на Земята само няколко стотици милиона години след формирането ѝ преди 4,5 млрд. години.

„Това откритие представлява нов маркер за най-старите запазени доказателства за живот на Земята“, заяви в изявление съавторът на изследването върху фосила проф. Мартин Джулиан ван Кранендонк, експерт по геология към университета в Нов Южен Уелс. Той посочва също, че откритията говорят за „много бързо зараждане на живота на Земята“.

Фосилът с размери 1-4 см, който се е появил след разтапяне на снежни късове по протежението на снежния пояс Исуа, отговаря на други биологични доказателства за еволюцията на генетичния код, поставил началото на живота, в същия период, посочва Нутман.

Травмите на главата повишават риска от психични заболявания

Международна група от изследователи анализира данните на над 1 милиони шведи, родени между 1973 и 1985 години, съобщи БГНЕС. Изследван...

Според него това откритие би могло да помогне на човечеството в търсенето му на живот на Марс – планетата, която има най-големи шансове да бъде дом на микробен живот сред останалите небесни тела в Слънчевата система.

Смята се, че на червената планета някога е имало течаща вода и атмосфера, което заедно с топлината от Слънцето създава подходящи условия за бактериален живот.

„Значението за Марс е, че преди 3700 млн. години планетата вероятно все още е била влажна и може да е имала океани, така че, ако животът толкова бързо се е развил на Земята, създавайки възможност за образуване на неща като стоматолита, то би могло да бъде още по-лесно да засечем данни за живот на Марс“, каза още Нутман.

Най-ранните данни за живот на Земята досега бяха открити в Австралия през 2006 г. микрофосили на възраст от 3,4 млрд. години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com