Как изглежда новородена галактика

7959
Как изглежда новородена галактика

С помощта на телескопа „Хъбъл“ е получена снимка на галактика в съзвездието Херкулес, „родена“ сравнително скоро. Причината за нейната поява е станал сблъсъкът на две други галактики.

Светлината от галактиката NGC 6052 е пътешествала до Земята около 230 милиона години. Тя е била открита през 1864 г. и е характеризирана като спирална галактика тип Sc. При по-нататъшните изследвания NGC 6052 била отнесена към класа пекулярни – така се наричат галактики, притежаващи ярко изразени индивидуални особености, вследствие на което е невъзможно те да бъдат отнесени към определен клас.

Откриха най-близката пръстеновидна галактика

Астрофизици откриха пръстеновидна галактика, която вероятно е възникнала след сблъсък с друга галактика. Статията на учените е публикув...

Сред аномалните особености на NGC 6052 са ирегулярност на източния ѝ край, изхвърляне на вещество, а също необичайна посока на въртене на централната област. Досега астрофизиците са намерили обяснение на всички тези явления – това е „нова“ галактика на най-ранните стадии от своето съществуване. Две други галактики, постепенно сближавали се под действието на взаимното привличане, в резултат са се сблъскали и са започнали да се сливат в единна структура.

Преди 230 милиона години „новородената“ галактика е имала хаотична форма и състав, но при завършване на своето формиране тя ще стане стабилна. Както поясняват специалистите от НАСА, напълно е възможно тя да не прилича на нито един от своите „родители“.

Новата снимка на формиращата се NGC 6052 е получена с камерата The Wide Field/Planetary Camera (WFPC) на борда на астрономическата обсерватория „Хъбъл“.

 

Най-далечната галактика е на 13,1 млрд. светлинни години

Астрофизици регистрираха излъчване от най-далечната досега галактика, се казва в съобщение на обсерваторията Кек на Хаваите. Галактика...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос