Как са се образували Земята и Марс – разказват метеоритите

14238
Как са се образували Земята и Марс – разказват метеоритите
Снимка: NASA’s Goddard Space Flight Center

Изследователи са се убедили, че Земята и Марс са се формирали от сливането на планетарни ембриони и планетезимали, а не от фин прах. За целта те са извършили радиоизотопен анализ на метеорити, включително - от Марс. Съответното изследване е публикувано в изданието Science Advances.

Дълго време изследователите разполагали с два възможни модела за образуване на скалистите планети в Слънчевата система. Според първата те са се образували в резултат на сблъсък на протопланетни ембриони във вътрешната част на системата. Вторият модел предполага, че са били събирани постепенно от малки, милиметрови частици, пристигащи от външната Слънчева система, подобно на ядрата на газовите гиганти.

Изобщо не е кръгла. Каква форма има Земята? (ВИДЕО)

Земята има форма на сфера с диаметър 12 742 км – но само на пръв поглед. Всяко небесно тяло с достатъчни размери с времето става ...

За да разберат кой от моделите отговаря на реалността, учените решили да анализират не само земни образци, но и доставени от Марс. Тъй като все още нито един космически апарат не е доставил частици от марсиански породи на Земята, изследователите са използвали марсиански метеорити. Падането на древни астероиди на Марс е изхвърлило големи парчета в Космоса, някои от които с времето са попаднали на Земята. Общо били анализирани 22 грама марсиански материал от 17 метеорита, паднали в различни епохи.

Кристоф Буркхард и неговите колеги от Университета Вилхелм във Вестфалия (Германия) са извършили радиоизотопен анализ на проби от земни и марсиански скали. От химическа гледна точка едни и същи атоми могат да имат различен брой неутрони в ядрото, например уран-234 и 238 имат съответно 142 и 146 неутрона. Съотношението на тези изотопи зависи от много фактори, включително произхода на материала и историята на съществуването.

Изследователите са анализирали изотопните съотношения на титан, циркон и молибден в марсианските и в земни проби, както и в метеорити от външната и вътрешната част на Слънчевата система.

Учените са открили, че скалните породи на Земята и Марс по изотопен състав са по-подобни на метеоритите от вътрешната част на Слънчевата система и едва четири процента от състава произхождат от външната.

Анализът на големия брой марсиански метеорити позволил да се преодолее неопределеността, установена в предишни проучвания, причина за която била малката извадка.

Земята, изглежда, се е формирала по-различно, отколкото си мислим

Криптон от мантията на Земята, събран в геоложки горещи точки в Исландия и на Галапагоските острови, е дал на изследователите от Калифо...

"Едва няколко процента от градивните елементи на тези две планети са долетели от орбитата на Юпитер. Така отговорихме на основния въпрос - от какво е направена Земята, и това ни позволява да разберем как се е образувала", казват авторите.

Независимо че в други планетни системи натрупването на малки частици може да играе важна роля за образуването на скалисти планети, в Слънчевата система Юпитер се намесва в това. Силната му гравитация събира значителна част от праха и малките скали, чиито орбити иначе биха могли да се изместят към Слънцето.

"Няма никакви съмнения, че Юпитер, подобно на "крал на планетите", е повлиял на всичко, което се случва във вътрешната Слънчева система - обясняват учените. - Без Юпитер ние с вас вероятно сега щяхме да живеем на суперземя или мининептун.

Освен това изследването е установило, че значителна част от породите на Земята произхождат от неизвестен източник. Съдейки по всичко, тази част от материала се е образувала много по-близо до Слънцето, отколкото известните астероиди от вътрешната част на системата. Учените все още не са се натъквали на подобни метеорити, тъй като има много малък шанс такъв астероид да не е паднал на ранната Земя, а да е мигрирал в астероидния пояс, където би оцелял в продължение на еони, за да падне по-късно.

По такъв начин се е потвърдил моделът за формирането на Земята, според който тя се е образувала от множество планетарни ембриони и планетезимали - небесни тела, състоящи се от огромна маса прах, обобщават учените. Пример за планетезимал е астероидът Лутеция от астероидния пояс.

Водата на Земята се е образувала с помощта на Слънцето

Астрономи от университета на Кертина в Австралия са открили, че Слънцето се явява вероятен източник на водата на Земята и други обекти ...

По-рано учените установиха, че смъртността от астероидите, падащи на Земята, не зависи от техния размер. Основно значение имат техният състав и местността, в която са паднали.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос