Какво ще се случи, ако комета се взриви в Слънцето?

13892
Какво ще се случи, ако комета се взриви в Слънцето?

Астрономи от Великобритания и САЩ са изучили възможен сблъсък на масивна комета със Слънцето и са публикували резултатите в The Astrophysical Journal, пише Discovery News.

Според оценките на учените за достигането на долните слоеве на атмосферата кометата трябва да е по-тежка от един милион тона. При достатъчни размери и приближаване към Слънцето кометата може да падне на неговата повърхност със скорост над 600 километра в секунда.

Експерт: Слънцето увеличава риска от заболявания, но бенките не е задължително да се махат

Слънцето може да бъде превърнато в един добър приятел на кожата с подходяща грижа. Това каза пред БГНЕС д-р Весел Кантарджиев, началник...

При това ядрото на кометата ще изпитва напречна деформация чак до взрив в слънчевата атмосфера, съпровождан от ултравиолетово и рентгеново лъчение, чието наблюдение е възможно със съвременните обсерватории.

Сблъсъкът ще се съпровожда от изхвърляне на енергия, еквивалентна на тази при коронални изхвърляния, но ще протече на много по-малка площ от повърхността на Слънцето. Като цяло взривът може да доведе до образуването на ударни вълни в атмосферата на звездата.

Учените са наблюдавали близки полети на комети до Слънцето. През 2011 година кометата C/2011 W3 (Лавджой) прелетя на 120 000 км от звездата и попадна в неговата корона. Тя успя да се съхрани благодарение на своите размери (500 метра диаметър на ядрото).

След 2011 година учените наблюдаваха кометата C/2012 S1 (ISON), която през 2014 година също се приближи към Слънцето. Според учените сблъсъци между комети и Слънцето са се случвали в миналото, ще се случват и в бъдеще с честота около веднъж на столетие, допълва Lenta.ru.

Повечето вода на Земята е по-стара от Слънцето

По-голямата част от водата на Земята, както и на други места в Слънчевата система, вероятно съществува по-отдавна от Слънцето, сочи нов...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com