Китайската неуправляема ракета падна на Земята: мястото е известно (ВИДЕО)

6931
Китайската неуправляема ракета падна на Земята: мястото е известно (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър / Space.com / YouTube

Китайската ракета-носител „Чанчжън 5В“, или по-скоро това, което е останало от нея, падна на Земята вечерта в събота на 30 юли. Няма данни за щети по инфраструктурата или човешки жертви. Китай твърди, че отломки, които са оцелели при повторното навлизане в атмосферата, са паднали в морето Сулу между Филипините и Малайзия, съобщава SpaceFlightNow.

Според Космическото командване на САЩ отработената степен на китайската ракета „Чанчжън 5В“ е навлязла в земната атмосфера в 19.45 часа българско време на 30 юли. Преди това, както вече стана ясно, експерти прогнозираха, че ракетата ще навлезе в атмосферата и ще падне на неизвестно място днес, 31 юли.

Ракетата-носител „Чанчжън 5В“ достави втория сегмент от китайската космическа станция „Тянгун“ в орбита преди седмица. След като изпълни мисията си, втората степен на ракетата започна своето пътуване около Земята, за да навлезе в атмосферата и в крайна сметка да изгори там. Но предвид факта, че това спускане към Земята не беше контролирано от китайската страна, американските военни и учени бяха загрижени, че фрагменти от ракетата могат да паднат върху населени райони.

Според предварителните прогнози на експертите не цялата отработена степен се очакваше да изгори в атмосферата. Отломки, тежащи между 4 и 9 тона, се очакваше да паднат на Земята, но мястото на предполагаемото падане беше неизвестно.

Сега от изявление на китайската агенция CMSA, която се занимава с пилотирани космически полети, стана известно, че фрагменти от ракетата, които не са изгорели в атмосферата, са паднали в морето Сулу, в точка, съответстваща на 9 градуса северна ширина и 119 градуса източна дължина. Морето Сулу се намира в Тихия океан между Филипините, Малайзия и Индонезия.

Някои жители на Малайзия и Индонезия са публикували видеоклипове, показващи падащи части от китайската „Чанчжън 5В“, както те твърдят. Засега няма съобщения ракетата да не е паднала в морето, а в близост до населени места на сушата.

За трети път в рамките на 2 години ракетата „Чанчжън 5В“ извършва неуправляемо спускане към Земята. През 2020 г. фрагментите от тази ракета паднаха в Западна Африка близо до населени места, но тогава никой не пострада, през 2021 г. фрагментите от ракетата паднаха в Индийския океан, недалеч от Малдивите, а сега ракетата отново падна на вода, но в Тихия океан.

Предварителните прогнози за падането на ракетата бяха, че тя може да падне на територия, на която живеят почти 90% от жителите на Земята.

Следващото изстрелване на ракета-носител „Чанчжън 5В“ е насрочено за октомври тази година, когато тя ще изведе в Космоса третия и последен сегмент от китайската космическа станция „Тянгун“. Американски учени смятат, че след като изпълни задачата си, ракетата отново ще извърши неконтролирано падане на Земята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос