Китайският луноход "Нефритен заек" започна пътешествието си на Луната

162674
Китайският луноход "Нефритен заек" започна пътешествието си на Луната
Снимка: Getty Images/Guliver

Първият китайски луноход "Юйту" (Нефритен заек) започна днес пътешествието си по повърхността на Луната, предаде БТА.

В 04:35 часа пекинско време шестколесният всъдеход слезе от рампата на космическия апарат "Чанъе-3", който в събота, на 14 декември, извърши меко кацане на естествения спътник на Земята.

Китайската сонда вече е на Луната

Китай стана третата държава успяла да извърши меко прилуняване след САЩ и СССР, след като китайският космически апарат "Чанъе-3" извърш...

След като апаратът се прилуни в кратера Залив на дъгата, той започна движението си по лунната повърхност, съобщиха от Пекинския център за управление на полетите. Първите метри от движението на "Юйту" по лунния грунт бяха заснети в автоматичен режим от борда на космическия апарат и изпратени на Земята. На кадрите, показани по Централната китайска телевизия, добре се виждат дълбоките следи от колелата на лунохода. Предвидено е снимки на "Чанъе-3" и "Юйту" да се правят и занапред.

"Нефритен заек" е шестколесен всъдеход, пълен с електронна апаратура и с тегло около 120 кг. Той е натоварен с  извършването на анализи, по-специално геоложки. Луноходът черпи енергия от слънчеви панели. Той ще изпраща към Земята триизмерни кадри от Луната.

"Нефритен заек" ще е активен в продължение на три месеца. "Юйту" може да се катери по хълмове с наклон до 30 градуса и да изминава до 200 метра в час.

Сондата "Чанъе-3" е кръстена на името на китайска богиня на Луната, а луноходът "Юйту" или "Нефритен заек" носи името на нейния питомец. Наименованието бе избрано след онлайн гласуване, в което бяха подадени 3,4 милиона вота.

Животът е възникнал под земята?

Микроби живеят и се възпроизвеждат на 5 км под повърхността. След като учените направили това откритие, стигнали до извода, че животът ...

"Чанъе-3" беше изстрелян с модифицирана ракета-носител "Чанчжен - 3Б" от космодрума Сичан в провинция Съчуан на 2  декември.

Китай стана третата страна в света след СССР и САЩ, чийто космически апарат извърши меко кацане на Луната. Технологичното постижение бележи важен етап в амбициозната космическа програма на Китай, който се стреми да стане първата азиатска страна, изпратила човек на Луната, вероятно след 2025 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос