Колко години му трябват на човека да долети до Нептун?

16831
Колко години му трябват на човека да долети до Нептун?
Снимка: NASA/JPL

Сега, когато Плутон е приравнен към планета джудже, Нептун се превърна в най-отдалечената планета в Слънчевата система. Всъщност газовият гигант е толкова далече, че слънчевата светлина достига до него за повече от 4 часа, докато до Земята са ѝ необходими само 8 минути, пише Grunge.

Освен това Нептун също е огромна планета, почти четири пъти по-голяма от Земята, и не е много дружелюбна към хората.

Първо, тук е, меко казано, доста ветровито. Докато най-силните ветрове на Земята достигат около 400 км/ч, ветровете на Нептун могат да достигнат скорост до 2100 км/ч. И това не са ни познати ветрове, а ледени пориви на водород, хелий и метан.

Второ, на Нептун е студено: температурата в горните слоеве на атмосферата достига до -218 градуса по Целзий и е една от най-ниските в Слънчевата система.

Трето, атмосферата на Нептун се състои от газови облаци, последвани от лед и след това още газове. Това означава, че ако стъпите върху Нептун, просто ще потънете през него, докато в крайна сметка стигнете до сравнително малкото ядро на планетата, за което се смята, че е подобно по размер на земното – съставено от разтопени скали и желязо. С други думи, просто няма начин Нептун да поддържа човешки живот или дори да приеме кратко посещение от няколцина астронавти.

Изображение: NASA

Но какво ще стане, ако по някакво чудо хората все пак успеят да стигнат до газовия гигант? Колко време ще отнеме това?

Тъй като Нептун не е много удобно място за кацане, най-доброто, което учените могат да направят, е да се приближат по-близо до него и да наблюдават. Но дори и това не е толкова просто.

Нептун се намира на приблизително 4,3 милиарда километра от Земята. Когато преобразувате това разстояние във време, получавате много, много дълго космическо пътешествие.

Космическата сонда на НАСА „Вояджър 2“ напусна Земята през 1977 г. в опит да достигне далечни планети и да събере информация. 12 години по-късно, през 1989 г., Вояджър 2“ лети прелетя близо до Нептун, за да направи няколко спиращи дъха снимки на далечния газов гигант. Но идеята, че пилотиран космически кораб някога ще достигне Нептун, е изключително малко вероятна.

Според учените ще са необходими повече от 12 години на космически кораб с астронавти да достигне Нептун, а в момента няма технология, която да позволява на човек да оцелее в Космоса толкова дълго.

Експертите обаче смятат, че разбирането на такива ледени планети като Нептун може да предостави информация, която ще помогне на учените да разберат по-добре самата Вселена като цяло.

Въпреки че е малко вероятно пилотирани космически полети да бъдат изпратени към Нептун в близко бъдеще, в момента изследователите подготвят две космически мисии, които включват Нептун в своя маршрут. Първата от тях се организира от Китай и ще следва траектория, подобна на „Вояджър 2“, ще прелети близо до Нептун и след това ще продължи по пътя си. Втората, разработена от НАСА и наречена Trident, ще прелети покрай спътника на Нептун – Тритон, с надеждата да открие подземен океан.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Човечеството бързо трябва да прати мисия до Нептун

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос