X
 
 

Мистериозен обект се движи с 97% от скоростта на светлината

11766 13
photo of Мистериозен обект се движи с 97% от скоростта на светлината
Снимка: Pixabay
Астрономите откриха струя от частици, възникнала в резултат от сблъсъка и сливането на две неутронни звезди през 2017 г. От Земята видимостта на движението на струята е със скорост четири пъти по-голяма от скоростта на светлината, пише порталът "Известия".

Научна статия в „EurekAlert!“ отбелязва се, че наблюденията на този феномен са извършени, използвайки радиоинтерферометъра „Very Long Baseline Array“ (VLBA), антенна матрица с ултра-дълъг обхват, състояща се от 10 радио телескопа.

Революционно откритие за лечение на рани

За първи път в света изследователите са трансформирали тъканните клетки в кожни клетки, за да помогнат за лекуването на сериозни рани -...

Засичайки невероятната скорост на частиците, учените предполагат, че това е ултрабърза струя плазма.

Областта на формирането ѝ е открита 75 дни след сливането на звездите, предаде БГНЕС.

Учените подчертаха, че реалната скорост на струята е много висока и възлиза на 97% от скоростта на светлината, равна на 300 000 км/с.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Абре Недялко 6 Абре Недялко преди 11 месеца Профил на трол?
  Много глупости, както винаги!
 • Владимир Великов 5 Владимир Великов преди 11 месеца Профил на трол?
  Дами и господа редактори, за превод и редактиране на научна информация избирайте умни журналисти с широка култура и достатъчно знания в научната област на информацията. Ако нямате такива, не се занимавайте с публикации от такъв вид. Многото глупости в тези публикации компрометират изданието Ви.
 • Октомври 4 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  Изобщо за нищо на Света не вярвайте на обясненията на соросоидните медии за каквото и да е било. Това е НЛО; Няма как търсете сами литературата която ще ви даде съвсем нови разбирания за Пространство/Времето , но трябва да разберете ако можете , че идването на Новата физика умишлено се отлага от господарите на тези дето ни спускат подобни обяснения чрез контролираните от тях медии.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  97% = 4 пъти?!?!?!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Как така е с 4 пъти скоростта на светлината? Нищо не се движи по бързо от светлината.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Написали са "видимо от Земята", макар че всяка дума на тия псевдо журналя трябва да се подлага на съмнение. Това може да се онагледи така - два автомобила се движат един срещу друг всеки със 100 км/ч. Ако засичаш скоростта на единия явтомобил от другия, то ще измериш 200 км/ч защото скоростите на двата автомобила се сумират. Сега, ако от единия автомобил изстреляш ракета със 100 км/ч ср виж още ›› ещу другия автомобил и измериш скоростта на ракетата от втория, то ще установиш 300 км/ч защото 3-те скорости се сумират. Така е и с движенията на небесните тела, особено ако ги измерваш с електромагнитни вълни, чиято скорост също се взема под внимание.
  : 0 !
 • ДуПеСе да се закрие 2.2 ДуПеСе да се закрие преди 11 месеца Профил на трол?
  Вероятните частици тахиони би трябвало да са по-бързи. Но всичко е "относително".
  : 3 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Скоростта на светлината не се сумира и няма как да се получи относителна скорост 4Х тази на светлината. Нещо повече, дори някак си да е възможна, няма как да бъде детектирана със настоящите технологични уреди, а вероятно и тези, които ще можем да изобретим пред следващите 100 години.
  : 1 !
 • Анонимен 2.4 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Тука си в голяма грешка, в статията е споменато интерферометрия - слагаш 2 приемника на различно разстояние от източника (в случая на светлина) и измерваш разликата във времето на засичане. Можеш да направиш рекламация на кристалната топка.
  : 3 !
 • Анонимен 2.5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  @2.4 Това, което се отнася за бавно движещите се обекти, не се отнася за скоростта на светлината във вакуум. Скоростта на светлината, не се събира по никакъв начин. Тя е твърдо установена, като физична константа. Само с някои маньоври(хитринки) примерно когато светлината се прекара през оптично проводими материални среди, или в условия на силни електромагнитни, или гравитационни полета, в които ск виж още ›› оростта й е по-ниска от тази която е във вакуум, може да се получи положителна относителна разлика, спрямо движещи се с по-голяма от тази специфична скорост обекти.В статията тук в "Актуално", обаче няма достатъчно подробности, за да се предположи какво точно се има предвид под 4Х скорост над светлинната.
  : 0 !
 • Анонимен 2.6 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  @2.5 Може да си добър теоретик но практиката ти куца. Има един метод за определяне на разстояние, наречен time to fly,където се измерва времето от излъчване на светлината до приемането обратно на отразения лъч. Ако обекта се движи срещу теб как това ще се отрази на скоростта на светлината? Доплеровия ефект е валиден за всички форми на електромагнитно лъчение - радио вълни, светлина, гама лъчи... ч виж още ›› рез него учените, особенно тези, които умеят да съчетават теорията с практиката са открили че вселената се разширява.
  : 0 !
 • Анонимен 2.7 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  time to fly е неприложим, понеже за да е валиден трябва да има база за сравнение. Примерът със светкавицата и разликата между скоростта на светлината с която се вижда блясъкът на мълнията и последвалата след време звукова вълна от взривното разширение на въздуха(гръмотевица) А тук в тази статия, какво с какво сравняват, за да изчислят 4 пъти разлика?
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Актуално, прости ли сте или на такива се правите?! Оправете си заглавието с тази фактологическа грешка!