Мистериозна бариера е открита в центъра на Млечния път

25252
Мистериозна бариера е открита в центъра на Млечния път
Снимка: Luminas_Art / Pixabay

Астрофизици са открили, че от центъра на Млечния път до Земята достигат значително по-малко космически лъчи, отколкото би трябвало според теориите. Това може да говори, че в ядрото на нашата галактика има „бариера“, която пречи на движението на частиците с висока енергия, пишат изследователите в научното издание Nature Communications.

„Открихме особена област в Централната молекулярна зона на галактиката, където плътността на частиците с висока енергия се оказа значително по-ниска от потока „фонови“ космически лъчи в други региони на Млечния път. Тоест там има някаква бариера, която не позволява на частиците да проникват от центъра на галактиката в други нейни области“, пишат изследователите.

Космическите лъчи, според астрономите, са различни типове елементарни частици и тежки йони, които се ускоряват до светлинна скорост от природни ускорители на частици. Тези заредени частици са един от главните източници на опасност за здравето на астронавтите и работата на орбиталните спътници. Но тяхната природа засега остава загадка за изследователите.

Повтарящ се странен радиосигнал е уловен в центъра на Млечния път

Част от астрономите смятат, че космическите лъчи възникват в горещите останки на взривяващи се звезди, други са на мнение, че техен източник са ядрата и облаците газ от далечни галактики. За последните години учените са открили както няколко потвърждения на втората теория, така и са фиксирали няколко космически лъча с галактичен произход.

Защо Земята се намира в "предградията" на галакатиката ни?

Хората изчисляват времето, като измерват движението на Земята спрямо слънцето. Но докато пътуванията на Земята около нейната звезда са ...

В хода на новото изследване астрономи от Университета на Китайската академия на науките в Нанкин са открили необичайна аномалия в характера на разпределението на космическите лъчи от двата типа, които се движат в посока към Земята от централните области на Млечния път.

Астрофизиците се опитали да измерят колко от космическите лъчи, изпълващи Млечния път, се изработват от източници, които се намират във вътрешността на нашата галактика и извън нейните предели. За тази цел учените измерили „фоновото“ ниво на космическите лъчи в покрайнините и в центъра на галактиката, където предполагаемо се намират голямо количество обекти, способни да изработват частици с висока енергия. След това изследователите сравнили тези данни.

НАСА показа центъра на Млечния път

От една страна, получените резултати потвърдили, че значителна част от космическите лъчи с висока енергия действително възниква в пределите на Млечния път. От друга, учените открили неочаквана аномалия в тяхното поведение и разпределение по небето.

Както се оказало, в участък от нашата галактика, наричан от астрономите Централна молекулярна зона, поради голямото количество облаци от неутрален водород, плътността на потока от космически лъчи била значително по-ниска от очакваната. При това разпределението на енергията и други свойства на частиците в нея били същите, както и в други райони на Млечния път.

Астрономи наблюдаваха уникално явление

Учени наблюдаваха масивно изтичане на газ от галактика, който се намира на стотици хиляди светлинни години от нас. Това се случва за пъ...

Подобна комбинация от свойства, според астрофизиците, свидетелства за това, че във вътрешността на тази зона има голямо количество източници на галактични космически лъчи, но изработваните от тях частици се блокират от гигантска космическа бариера с неизвестна природа.

Странен космически обект експлодира пак и пак. Учените не знаят защо

Какво представлява тя, учените засега не могат да кажат, но предполагат, че в Централната молекулярна зона може да съществува неизвестен засега обект, изработващ мощно магнитно поле. То взаимодейства с външните и вътрешните космически лъчи, като не им позволява да проникнат във вътрешността на облаците газ или да напускат техните предели, отбелязва ТАСС.

Бъдещите наблюдения ще помогнат да се открие този обект, надяват се астрофизиците.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com