МВР иска България отново да е на картата на космическите изследвания, има план

2042
МВР иска България отново да е на картата на космическите изследвания, има план
Снимка: БГНЕС

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви планове за надграждане на Центъра за аерокосмически наблюдения в МВР. Той смята, че това може да е стъпка към приемането на страната ни в Европейската космическа агенция.

Демерджиев присъства на международния семинар „Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“ в София. Организатори са Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките, с подкрепата на Министерство на отбраната и в сътрудничество с асоциацията EURISY.

Министър Пулев заговори за увеличаване на вноската ни в Европейската космическа агенция

България има над 50 години опит в космическите технологии и капацитет за развитието им. Това заяви министърът на иновациите и растежа А...

Министърът отбеляза, че България иска да се върне на картата на космическите изследвания и припомни, че страната ни има значителна история в това отношение, съобщи БТА.

Центърът за аерокосмически наблюдения в МВР е претърпял метаморфоза, каза още министърът, и може да служи като основа за развитие на цивилни проекти в сферата на иновациите и науката. Идеята е от информацията, която постъпва в центъра, след като се обработи и отдели тази, касаеща сектор „Сигурност“, останалите данни да бъдат предоставени на цивилни потребители.

„Отпуснато ни е финансиране от 56 млн. евро и се надявам да успеем така да конструираме този център и да разпределим неговите функции, че да получаваме максимално качествена информация чрез съвременни средства за нейната обработка, за да е полезна в много сфери“, каза Демерджиев.

МВР е публикувало обществена поръчка на 27 декември 2022 г. на стойност 13 317 662 лева без ДДС във връзка с надграждане на Центъра за аерокосмически наблюдения и оптимизация на геоинформационния портал. В обявлението за поръчката е записано, че се търси надграждане на хардуера с възможност за получаване на данни от повече сателити и сензори, както и от безпилотни летателни системи и внедряване на съвременен софтуер за обработка на постъпилите данни.

Вътрешният министър каза колко е стигнала цената на глас за изборите

„По отношение на цената на един глас има данни да е достигнала до 150 лв.“, коментира вицепремиерът и вътрешен министър Ива...

Цели се също увеличаване на капацитета за съхранение на пространствени данни и осигуряване на надеждна защита на информационната мрежа, отговаряща на изискванията на Националния геоинформационен портал и INSPIRE, както и актуализация, и мигриране на геоинформационния портал на Центъра за аерокосмически наблюдения с цел възможности за съхранение, обработка и анализ на големи обеми данни. Чрез обществената поръчка трябва да се изготвят също оперативни процедури за обмяна на пространствени данни за обхвата на бедствията в реално време или близко до реалното време при спазване на стандартите за оперативна съвместимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com