X
 
 

На Марс е имало зона, подходяща за микробен живот

Преди стотици милиони години на Марс е имало зона, подходяща за микробен живот. До това заключение стигна експертна група под ръководството на Джеси Тарнас от университета "Браун". Според учените, на Червената планета е имало немалко количество водород, предаде БГНЕС.

След анализ на данните, получени от орбиталната сонда „Марс Одисей“, експертите са установили наличието на торий и калий в марсианските скали и това им позволило да разберат в какви количества всяко от тези вещества, а също и уран, са присъствали в марсианските скали през далечното минало. Според тях наличието им е било достатъчно, за да започне процес, наречен "радиолиза на водата", тоест нейното отделяне под въздействието на йонизиращи лъчения, съобщава порталът МКРУ.

НАСА откри органични молекули на Марс

Експертите от космическата агенция на САЩ - НАСА - предполагат, че са открили в проба от повърхността на Червената планета молекули н...

Съответните процеси биха могли да се появят върху достатъчно голяма площ, а освободената при това енергия би могла да захрани древните примитивни микроорганизми. Живите същества, източник на енергия за които служат редица неорганични съединения, са съществували и на Земята – те се наричат хемолитотрофи.

Според учените литотрофните организми могат да съществуват на дълбочина над един и половина километра в продължение на стотици милиони години. Макар би било преувеличено да наречем новото научно откритие директно доказателство за съществуването на живот на Марс, получените резултати могат да бъдат полезни при търсенето на такова.

Изследването е публикувано в списание "Earth and Planetary Science Letters“.

През юли друга група от учени, представляващи Националния институт по астрофизика в Болоня, заяви, че с помощта на орбиталния комплекс „Марс Експрес“ на Червената планета е открито главното условие за възникване на живот – голямо количество вода в течна форма. Според експерти най-малко едно такова езеро се намира под полярните шапки на Червената планета. По-рано беше известно само наличието на големи ледни находища на Марс.

НАСА изстрелва сонда, която ще проучи вътрешността на Марс

Американската космическа агенция НАСА ще изстреля в събота сондата InSight, чиято цел е да проучи вътрешността на Марс. Космическият к...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители