Най-подходящите за живот звезди

5119
Най-подходящите за живот звезди

Астрономи от САЩ са назовали група звезди, която е по-подходяща от останалите за наличието на потенциално обитаеми планети. Изследването на учените е публикувано на сайта arXiv.org.

Най-подходящи за търсене на извънземен живот се оказват околностите на стари звезди от клас G и млади светила от клас К. Към първата група спада Слънцето, а към втората се отнасят по-студени и големи звезди. Обектите от клас М например по-скоро не подхождат за наличието на живот около тях.

Как се раждат нови звезди

Учените от Европейската космическа агенция (ESA) са разгледали с помощта на космическия телескоп „Хершел“ нишка от студен г...

Учените стигнали до тези изводи след изучаването на възможните карбонатно-силициеви цикли на екзопланетите. В резултат на такива процеси на небесното тяло трябва да съществува течна вода и по-ниско съдържание на въглероден диоксид в атмосферата.

Ключов фактор за захващането на въглероден диоксид и неговото транспортиране от атмосферата в литосферата са растенията.

Поддържането им в жизнеспособно състояние и недопускането на продължителен период на типа "Земя снежинка" е възможно само ако физическите и орбитални свойства на екзопланетата попадат в определен прозорец от параметри, заключават учените.

 

Звезден прах дава надежда за живот в цялата вселена

Американски учени откриха вода в космически прах, уловен във земната стратосфера. Миниатюрните зрънца, които се реят из Слънчевата си...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com