НАСА напредва с разработването на скафандър за мисия до Марс

56877
НАСА напредва с разработването на скафандър за мисия до Марс

Изпращането на хора на Марс е една от главните цели на Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) и в момента тя усилено разработва различни технологии, насочени към реализирането на тази цел, пище Space.com. Сред тях е и нова линия от космически костюми, наречена Z.

Астронавтите на агенцията, намиращи се на борда на Международната космическа станция (МКС), обличат тежкия скафандър, наречен Extravehicular Mobility Unit (EMU), когато трябва да излязат в открития Космос. Съоръжението е доказало ефективността си, но функционалността му е твърде ограничена при условия на микрогравитация.

Гигантски сблъсък е "родил" Луната

Проби, донесени от мисиите "Аполо", съдържат доказателства, че Луната е образувана от удар на планета колкото Марс в Земята преди 4,5 м...

“Този скафандър е много, много неподходящ за ходене”, казва инженерът от НАСА Ейми Рос, която проектира космически костюми.

Скафандрите от линията Z от своя страна са разработени да бъдат по-гъвкави и с по-широк диапазон от приложения, включително придвижване по повърхността на Марс и други планети. “Опитваме се да съчетаем както подобрени възможности за работа при безтегловност, така и за работа на повърхността на небесно тяло”, обяснява Рос.

Нови носещи пръстени в областта на раменете, талията, таза, горната част на краката и глезените позволява по-активно движение и по-прецизно позициониране на краката. EMU, например, има горна и долна части, които се обличат поотделно и след това се свързват в зоната на талията, а в скафандрите от серията Z астронавтите влизат през процеп от задната му страна.

Първият скафандър от серията Z-1 беше завършен през 2011 година и беше определен от списание Time за една от най-добрите иновации през 2012. Z-2, който включва някои подобрения ще бъде готов за тестове през ноември. Нито Z-1, нито Z-2 или наследникът му Z-3 обаче ще бъдат костюмите, носени от първите хора, които ще стъпят на Червената планета. Те са прототипи, даващи възможност за експерименти, които да съберат познания за създаването на скафандър за мисията до Марс.

Марсианските каньони са изсечени от лава, а не от вода

Каньоните, които насичат повърхността на Марс според мнозина са доказателство, че на планетата някога е текла вода. Проф. Джовани Леоне...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос