НАСА показа изпаряващи се камъни на Марс

4556
НАСА показа изпаряващи се камъни на Марс

НАСА е публикувала снимка на гигантски камъни на Марс, покрити с изпаряващ се въглероден диоксид. Този процес, който протича на южното полукълбо на планетата, означава край на зимата.

Огромните камъни са разположени в местност, покрита с пясъчни дюни. Сублимацията (преходът на вещество от твърдо състояние в газообразно, без да преминава през течно състояние) на въглеродния диоксид протича под действието на слънчевата светлина. Мястото на сублимацията може да се забележи по тъмните петна на снимката.

Тайната връзка между Марс и Слънцето

Учени от Шведския институт за космическа физика са открили връзка между слънчевата активност и появата на тайнствен шлейф на Марс, пише...

Изображението е получено от научния инструмент HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) на станцията MRO (Mars Reconnaissance Orbiter).

Днес на орбита на Марс се намират пет станции, а на повърхността на Червената планета действат марсоходите Opportunity и Curiosity. Марсоходът Opportunity е рекордьор по продължителност на работата, а апаратът Curiosity е най-тежкият планетоход (масата му е 900 килограма).

Сега към Марс лети руско-еропейската станция ExoMars-2019, която включва орбиталната сонда TGO (Trace Gas Orbiter) и демонстрационния десантен модул Schiaparelli. Станцията трябва да достигне Червената планета в средата на октомври 2016 година.

 

На Марс откриха кипяща вода

Ново изследване на физици от университета на Аризона в Тусон сочи, че тъмните ивици в деретата на Марс може да се появяват поради потоц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com