НАСА показа терминатора на Енцелад

5687
НАСА показа терминатора на Енцелад

Автоматичната станция "Касини" е направила снимка на терминатора (линията, която разделя тъмната и светлата част на повърхността на небесно тяло) на Енцелад – един от спътниците на Сатурн, става ясно от публикация на НАСА.

Терминаторът позволява да се разгледат млади равнини на Енцелад, свободни от големи ударни кратери. Представената от НАСА снимка е направена от сондата "Касини" на 14 януари 2016 година от разстояние 79 000 километра от Енцелад.

Съвместна снимка на Диона и Енцелад пусна НАСА

Нова съвместна снимка на Диона и Енцелад – два спътника на Сатурн, е публикувала НАСА. Снимката е получена във видимия диапазон ...

Резолюцията на изображението достига 470 метра на пиксел. Сега "Касини" изследва северното полукълбо на Сатурн, докато преди (от 2004 година) апаратът се намираше в района на южното полукълбо на газовия гигант.

Енцелад е шестият по размер спътник на Сатурн. Той е открит през 1789 година от Уилям Хершел. Спътникът се завърта около планетата за 32,9 часа. Радиусът на Енцелад е около 25, а масата му – около 200 000 пъти по малка от тази на Земята.

Мисията "Касини" се явява съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Нейната основна цел е изследването на Сатурн, неговите пръстени и най-големия спътник на газовия гигант – Титан. "Касини" се намира на орбита около Сатурн от 1 юли 2004 година.

 

Океанът на Енцелад може да крие живот

Съставът на частиците пясък от гейзерите на Енцелад говори, че неговият океан съществува или от момента на рождението на Слънчевата сис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com