НАСА ще тества изпращане на данни от Космоса към Земята с лазер

95883
НАСА ще тества изпращане на данни от Космоса към Земята с лазер

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) ще изпрати новата си система за комуникации на Международната космическа станция (МКС) на 16 март, съобщава Space.com.

С технологията Optical Payload for Lasercomm Science (OPALS) ще бъде тествано изпращането на данни от станцията към Земята с лазер, а не както досега с радиовълни.

НАСА провежда състезание за разработчици в ТУ - София

За втора поредна година България ще участва в състезанието на НАСА за разработване на технологични решения с отворен код. То ще се пров...

Според специалистите от космическата агенция оптичните комуникации имат потенциала драстично да променят процеса на предаване на информация. Те ще позволят постигането на много по-висока скорост, което е важна стъпка към подобряването на научните инструменти. Учените ще могат да получават по-детайлна информация. Успешните тестове на технологията ще проправят пътя за оптични комуникации за мисиите на НАСА до други планети и в дълбокия Космос.

След изстрелването си в неделя OPALS ще бъде позиционирана на външната повърхност на космическата станция с помощта на роботизирана ръка. За период от почти три месеца наземен телескоп ще наблюдава инструмента и ще извърши поредица от тестови трансмисии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос