НАСА ще вземе руснак на Марс

5258
НАСА ще вземе руснак на Марс

НАСА изрази готовност да вземе руски космонавт в първия полет до Марс. Това заявил ръководителят на американската космическа агенция Чарлз Болдън пред журналисти на конференцията по спътникова връзка Satellite-2016 във Вашингтон, съобщава ТАСС.

"Полетът на Марс е международен проект", казал шефът на НАСА. Той отбелязал, че много страни разполагат с необходимите технологии за полет до Червената планета, от които агенцията може да се възползва. "И ние сме готови да си сътрудничим с тях", допълнил Болдън.

НАСА се съсредоточава върху кацането на Марс

В близките десетилетия НАСА ще се съсредоточи изцяло върху кацането на астронавти на Марс. В плана за усвояване на Космоса САЩ разчитат...

"Възнамеряваме да продължим диалога на тази тема с всички участници в програмата МКС – космическите агенции на Русия, Канада, Япония и страните от Европа. Искаме да разберем какво мислят другите страни по повод това, как да се осъществи пътешествие на Марс", добавил той.

Ръководителят на НАСА отбелязал, че политическата ситуация не бива да пречи на сътрудничеството между Русия и САЩ в мирното усвояване на Космоса. То посочил Международната космическа станция като пример за такова взаимодействие. Според Болдън много по-важно е съревнованието на идеи.

За пътешествие до Марс НАСА планира да използва кораба Orion. Той е изстрелян за първи път през декември 2014 година с ракета носител Delta IV. За 2018 година е планиран стартът на Orion със строящата се в момента свръхтежка ракета SLS (Space Launch System).

Не по-късно от април 2023 година НАСА възнамерява да започне първия пилотиран полет на Orion. По замисъла на авторите на проекта първите хора трябва да попаднат на Марс в средата на 30-те години. Корабът Orion е дело на компанията Lockheed Martin, а свръхтежката ракета SLS – на аерокосмическия гигант Boeing.

НАСА ще праща хеликоптер на Марс

Специалистите на НАСА искат да снабдят следващия си марсоход с миниатюрен хеликоптер, който ще изпълнява функциите на космически разузн...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос