НАСА тества технология за междузвездни пътешествия (ВИДЕО)

6370
НАСА тества технология за междузвездни пътешествия (ВИДЕО)

НАСА започна тестването на технологията HERTS (Heliopause Electrostatic Rapid Transit System), която според очакванията ще промени по революционен начин скоростта на усвояването на Слънчевата система от човека и ще позволи началото на междузвездните пътешествия, пише Lenta.ru.

Технологията предполага използването на електрическо платно. Оптимистичните оценки показват, че с негова помощ автоматична междупланетна станция ще може да стигне до хелиопаузата на Слънчевата система за 10 години. Хелиопаузата е граница, където слънчевият вятър не може да се отличи от междузвездния.

НАСА ще сади картофи в марсиански условия

НАСА и центърът за изучаване на картофи в Лима обявиха началото на експеримент по отглеждане на няколко сорта диви и домашни картофи в ...

Електрическото платно се състои от алуминиеви тънки проводници с дължина повече от 20 километра и диаметър около 1 милиметър, които пропускат електричество. Предполага се използването на около 10-20 проводника. В точката на тяхното събиране (центъра на платното) ще бъде разположена основната част на станцията – научното оборудване и предаващите системи.

Идеята се заключава в електростатичното отблъскване на положително заредените проводници от слънчевите протони – последните предават импулс на платното. Протоните с висока енергия, изпускани от Слънцето със скорост 400-750 километра в секунда, трябва да се сблъскват с електрическото платно и да го привеждат в движение.

Смята се, че разгръщането на платното ще протича в резултат на действието на центробежните сили. Развиваната скорост ще зависи от ефективната площ на платното.

За пътешествия на разстояние до една астрономическа единица (разстоянието между Слънцето и Земята) площта на платното ще достига 600 квадратни километра, а до пет астрономически единици – около 1180 квадратни километра.

НАСА обяви как ще превземе Марс

НАСА е публикувала подробен план за подготовка за изпращане на свои астронавти на Марс. Докладът "Пътешествие на НАСА на Марс: следващи...

През 2012 година станцията „Вояджър 1“ стана първият космически апарат, пресякъл хелиопаузата и достигнал междузвездното пространство. Изпратената през 1977 година сонда е имала нужда от почти 35 години, за де преодолее 121 астрономически единици.

Целта на HERTS се явява разработката на електрическо платно, което да може да извърши същото пътешествие за по-малко от 10 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос