Не пропускайте! Уникален парад на планети на 24 юни ще се повтори чак през 2040 г.

11217
Не пропускайте! Уникален парад на планети на 24 юни ще се повтори чак през 2040 г.
Снимка: NASA/ESA/ESO/Space Telescope Science Institute/IAU Minor Planet Center/Fabien Chereau/Noctua Software

Тази година жителите на Земята ще могат да наблюдават много красив и забележителен парад на планетите. Едновременно 5 планети от Слънчевата система ще бъдат видими с просто око, при това точно в реда, в който са разположени спрямо Слънцето! Тоест от Меркурий до Сатурн от ляво на дясно (от изток на юг). За да видите всичките 5 планети (ако имате бинокъл или телескоп, можете да видите Уран и Нептун), трябва да погледнете в небето малко преди зазоряване.

Ще има малко време между изгрева на Меркурий и изгрева на Слънцето, около час, когато ще бъде е възможно наблюдението на първата планета в Слънчевата система. Втората половина на месеца е идеалното време да наблюдавате подреждането на планетите, тъй като Меркурий се издига по-високо и свети по-ярко, което подобрява видимостта му. За да уловите този малък суров свят, изберете място с отворен източен хоризонт.

Последният път, когато 5-те планети, видими с просто око, са били разположени последователно на хоризонта, е бил през декември 2004 г. Тази година ъгълът между Меркурий и Сатурн ще бъде по-малък. И допълнителен бонус към парада ще бъде гаснещата Луна между Венера и Марс.

Планетите ще се намират далече една от друга, простирайки се от изток на юг (от север на изток в южните ширини). Ако имате малък опит в наблюденията, можете да използвате специални астрономически приложения, за да ги намерите и да не сбъркате.

Терминът "парад на планетите" не съществува в научна употреба, но се използва широко за обозначаване на събитие, което се случва, когато планетите от Слънчевата система се подредят в един участък от небето за наблюдателите от Земята. В зависимост от броя на участващите планети има: минипарад на планетите – 3 планети; малък парад на планети – 4 планети; голям парад на планети – 5 или 6 планети; пълен (велик) парад на планетите – всичките 8 планети от Слънчевата система (понякога заедно с Плутон). Минипарадите на планетите се случват доста често. Три планети едновременно в малък сектор на небето могат да се наблюдават няколко пъти годишно.

Важно е да се отбележи, че "планетарното подравняване" не трябва да се приема буквално. В действителност подреждането на планетите от Слънчевата система в един ред, както често се изобразява на различни картинки, е невъзможно. Тъй като планетите се движат в различни орбити в различни равнини в триизмерното пространството, те не могат да се построят в идеално права линия. В случая говорим само, че това се случва спрямо наблюдателите от Земята.

На 4 юли 2020 г. се състоя рядък и уникален пълен парад на планетите. В този ден всички планети от Слънчевата система – Меркурий, Венера, Земята, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и дори планетата джудже Плутон – се подредиха от едната страна на Слънцето. По-рано такъв парад на планети е имало през 1982 г., а следващият път се очаква едва през 2161 г.

Следващият голям парад на планетите, като този, който може да се наблюдава навръх Еньовден тази година, ще се подреди чак на 8 септември 2040 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Слънцето става все по-странно. Учени разбраха защо поведението на звездата е непредвидимо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com