Нови снимки на Плутон изпрати "Нови хоризонти"

12253
Нови снимки на Плутон изпрати "Нови хоризонти"

Нови висококачествени изображения на Плутон, изпратени от космическата сонда "Нови хоризонти" (New Horizons), демонстрират огромното разнообразие от ландшафти на повърхността на планетата, пише НАСА.

На 5 септември космическият кораб започна дълго и огромно по обем предаване на данните, получени по време на своето далечно пътешествие в покрайнините на Слънчевата система.

Ето как "Нови хоризонти" прелетя над Плутон (Видео)

НАСА е направила видео на прелитането на автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" над повърхността на Плутон. То е направ...

"Плутон ни демонстрира разнообразие от форми на релефа и сложни процеси – казва главният изследовател на мисията "Нови хоризонти" Алън Стърн от Югозападния изследователски институт (SwRI).

Сондата "Нови хоризонти" е изпратена на 19 януари 2006 година. Основната ѝ цел беше изследването на Плутон и неговите спътници – Харон, Никта и Хидра. Апаратът премина на минимално разстояние 12 500 км покрай Плутон през юли 2015 година и предаде на Земята серия уникални снимки и информация, които за първи път позволиха подробно да се изучи Плутон.

Специалистите от мисията "Нови хоризонти" отбелязват, че 95% от данните, получени от сондата, все още се съхраняват в нейната памет. На 5 септември започна процесът по тяхното получаване на Земята, който ще завърши след около година.

 

Още една планина в сърцето на Плутон

Автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" е открила втора планинска верига в района на "сърцето" на Плутон (екваториалния ре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com