Ограда ще ни пази от космическите боклуци

65846
Ограда ще ни пази от космическите боклуци
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Компанията "Локхийд Мартин" /Lockheed Martin/ е спечелила търг на ВВС на САЩ за създаване на аерокосмическа система за наблюдение, наречена Space Fence ("Космическа ограда"), съобщи онлайн изданието GlobalPost, цитирано от Нюзру.

Поръчката е на стойност 915 милиона долара. Практическата необходимост от подобен проект отдавна е назряла, а причината е в огромното количество космически отпадъци, натрупали се в околоземната орбита. По най-скромни изчисления сега около Земята кръжат половин милион отломки от спътници, степени на ракети и други антропогенни отпадъци, които се трупат в космоса от 1957 година насам.

52 млн. долара ще плати Сара Брайтман за полет до МКС

Полетът с руския космически кораб "Союз" и 10-дневният престой на Международната космическа станция /МКС/ ще струват на британската пе...

Именно тогава бившият СССР изстрелва първия си изкуствен спътник. Скоростта, с която те кръжат в космическите простори, достига около 27 000 километра в час. Сблъсквайки се помежду си, те се разбиват на по-малки части, които застрашават както пилотираните, така и безпилотните космически операции.

Целта на "Космическа ограда" ще бъде да се предотвратят подобни аварии в космоса. Новата система от радари със земно базиране, разположена на Маршаловите острови, ще проследява и каталогизира космическите отпадъци. Тя ще замени сегашната система за наблюдение на ВВС на САЩ от 60-те години на миналия век, която може да проследи само малка част от космическите отпадъци - не повече от 20 000 от 500 000.

Предвижда се "Космическа ограда" да заработи през 2018 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com