Океанът на Енцелад може да крие живот

11438
Океанът на Енцелад може да крие живот

Съставът на частиците пясък от гейзерите на Енцелад говори, че неговият океан съществува или от момента на рождението на Слънчевата система, или че в недрата му постоянно се образува водород – потенциална "храна" за примитивни микроби, което увеличава нашите шансове да намерим живот в неговите недра, твърдят учени в сп. Nature Communications.

През 2005 г. "Касини" откри на Енцелад струи от частици воден лед и пара, които се изхвърлят в космическото пространство от успоредни пукнатини близо до южния му полюс – така наречените тигрови ивици. Това откритие постави пред учените въпроса за източника на тази пара и лед.

"Касини" ще премине през фонтаните на Енцелад

Космическият изследователски апарат "Касини" на 28 октомври ще извърши историческо прелитане през водния шлейф на Енцелад – спътн...

През март т.г., 10 години след откриването на тигровите ивици и гейзери на Енцелад, сондата "Касини" е установила, че в недрата на този спътник на Сатурн присъства глобален океан от течна и гореща вода, като открили частици пясък и замразени капки вода, изхвърлени от южния полюс на Енцелад заедно си изригванията на гейзерите.

Ясухито Секине (Yasuhito Sekine) от Токийския университет и колегите му се опитали да възпроизведат формирането на тези частици пясък в лаборатория, опитвайки се да разберат какви условия господстват в океана на Енцелад днес, и по този начин да оценят неговата годност за живот.

Формата на зърната и пясъка и техните размери много силно зависят от това, при какви температури са се формирали те и в каква химична среда е била водата, в която са възникнали. Ръководени от тази идея, Секине и колегите му разгледали няколко варианта на температури и химичен състав на порестото ядро на Енцелад.

Изчисленията на учените показват, че пясъкът на Енцелад се е формирал при много високи температури на водата – от 50 градуса и повече. Това означава, че океанът на Енцелад се явява или много древен, възникнал заедно с раждането на планетата, или говори за присъствие на породи, които встъпват в химични реакции с водата, нагряват я и отделят водород.

Откриха огромен океан на Енцелад

Нови данни, получени от космическия апарат Cassini, свидетелстват, че на Сатурновия спътник Енцелад съществува огромен океан, разположе...

Първият сценарий, както смятат авторите на статията, е напълно възможен – ядрото на Енцелад може да се е нагряло и разтопило заобикалящия го лед в първите епохи от своето съществуване, а след това неговата топлина се е поддържала от постоянното свиване и раздуване, които възникват в резултат на привличането на Сатурн.

От друга страна, може и да е така, че океанът на Енцелад е станал течен сравнително скоро, преди около 10 милиона години, в резултат на смяната на орбитата или сблъсъка с голям обект, разтопил част от водата и пуснал реакция на окисление на границата между ядрото и океана, които сега могат да поддържат водата на Енцелад в течен вид.

Тези два сценария правят океана на Енцелад доста по-дружелюбен за живот, макар и по съвсем различни причини и повишават нашите шансове да открием живот в недрата на тази Сатурнова луна, заключават авторите на статията. Част от тези идеи може да се проверят буквално в края на седмицата, когато "Касини" извърши най-дълбокото гмуркане през гейзерите на тази луна на Сатурн.

 

На ледената луна Енцелад има гореща вода

На ледената луна на Сатурн Енделад има гореща вода, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА). Откритието подкрепя вълнуващите пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос