X
 
 

От 60 до 80 "падащи звезди" за час ще наблюдаваме тази нощ

16111 2
От 60 до 80 "падащи звезди" за час ще наблюдаваме тази нощ
Снимка: Thinkstock/Guliver
Нова порция метеоритен поток от Персеиди ни очаква отново. Той е активен от средата на юли до края на август. Пикът му може да се наблюдава през тази и следващата нощ, пише dnes.bg. Обикновено в максимума на Персеидите могат да се видят около 100 метеора на час. Тази година вперените в нощното небе очи ще наблюдават между 60 и 80 "падащи звезди" за час.

Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, породили куп метеорни тела - ледени и прахови частици, въртящи се по предишните им орбити. По данни на НАСА Персеидите се движат със скорост от около 60 километра в секунда или 250 пъти по-бързо от реактивен самолет. Когато достигнат земната атмосфера с невероятната си скорост, тези частици изгарят при температури между 3 000 и 10 000 градуса - около 10 пъти по-високи от тази на вулканична лава.

Тази нощ ни чака метеоритен дъжд

Поредицата от космически явления, интересни за наблюдение през 2015 започват тази нощ. Тази вечер предстои първият за новата година "зв...

Следващите небесни метеоритни спектакли предстоят в началото и края на октомври, както и през ноември и декември тази година.

Actualno.com

Етикети: