Откриха най-мощната светлина във Вселената

10548
Откриха най-мощната светлина във Вселената

Международна група учени от обсерваторията Major Atmospheric Gamma-ray Imaging Cherenkov (MAGIC) съобщиха, че са открили най-мощното космическо пулсиращо лъчение.

Изследователската работа е публикувана на страниците на научното издание Astronomy&Astrophysics. Екипът под ръководството на Стефано Ансолди е обявил откриването на най-мощната светлина на неутронна звезда от известните досега. Космическото лъчение било фиксирано с помощта на телескопа MAGIC през 2011 г. Анализът на получените данни показал, че светлината на далечната звезда се оказала с още по-висока енергия, отколкото се смятало.

Пулсарите "плюят" не по-зле от черните дупки

Някои пулсари се оказват способни да изработват джетове – тънки снопове плазма, ускорени почти до светлинна скорост. Преди това с...

Енергията на фотоните на откритите лъчи достига няколко тераелектронволта. Източникът на лъчение се намира в пулсара Рак. Той представлява остатък от свръхнова звезда, наблюдавана от Земята през 1054 г. След като се взривила, тя образувала Ракообразната мъглявина. Пулсарът е открит през 1968 г., диаметърът му е 25 километра, а масата му е еквивалентна на 1,5 Слънца.

Авторите на откритието отбелязват необичайните свойства на пулсара. Те посочват феноменалната синхронизация на високоенергийното лъчение с гама- и радиолъчението от същия пулсар. Това не се съгласува със съществуващите теоретични представи за природата на неутронните звезди.

Според тях излъчването в гама- и радиодиапазона се формира в магнитосферата, а тераенергийното – извън нейните предели. Тоест телескопът би трябвало да фиксира разсинхронизация на потоците. Но лъченията на пулсара Рак са синхронизирани, което учудило астрономите.

Сега им предстои да намерят отговор на въпроса, как именно се формира енергията на далечната мъглявина.

Пулсар изстреля материя с колосална скорост

Неутронна звезда – пулсар – проби дупка в газовия диск около своята звезда компаньон и изстреля в нея фрагмент с огромна ск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос