Озоновата дупка над Антарктика - най-малка за последните 3 десетилетия

24617
Озоновата дупка над Антарктика - най-малка за последните 3 десетилетия

Озоновата дупка над Антарктида е най-малката по размери за последните 30 години. Данните са на „Система за наблюдение на атмосферата Коперник”(CAMS), съобщава BBC.

Според измерванията на европейските учени озоновата дупка се е отворила много по-малко тази година в сравнение с предишни години. Друга добра новина е и, че тя се намира доста по-далеч от полюса. От агенцията прогнозират стабилни нива на озон в атмосферата ни следващите месеци.

Уловиха мистериозни повтарящи се сигнали от дълбокия космос

Астрономите от университета Макгил в Монреал, Канада, твърдят, че са идентифицирали 8 радиосигнала в повторен интервал, съобщи Science ...

Озонът филтрира опасната ултравиолетова радиация на Земята. Газът се образува и унищожава постоянно в стратосферата около земното кълбо.

При незамърсена атмосфера този процес по образуване и унищожаване на озона е в баланс. Благодарение на човешката дейност обаче в атмосферата се отделят хлорни и бромни химикали, които унищожават озона. Най-активнен е този процес са всяка година от септември до октомври. Затова и основните наблюдения на учените се правят в този период. През 1987 г. е подписан т.нар. “Монреалски протокол”, който забранява използването на най-опасните за озона газове в световен мащаб.

Тази година озоновата дупка е с размери малко над 5 млн. кв. км. За сравнение, миналата година по това време дупката е била с размери над 20 млн. кв. км.

“В момента трябва да погледнем на това намаляване като на интересна аномалия и да го изучим максимално”, коментира Ричард Енделен от Агенцията.

В САЩ разкриха първото престъпление извършено в космоса

Американският астронавт Ан Макклейн нелегално е следила банковата сметка на бившия си съпруг – пенсионираният служител на америк...

Основната причина за случващото се учените откриват във внезапно затопляне в стратосферата. Според европейската Система за наблюдение на атмосферата Коперник, температурата там тази година се е вдигнала рязко по-рано с 20 -30 градуса. Това е спряло процеса на унищожаване на озона.

“Това не е свързано с “Монреалския протокол”, тъй като хлор и бром все още могат да бъдат открити в атмосферата. Все още не знаем какво означава това като част от голямата картина на световните климатични промени”, допълва той.

От Световната Метрологична организация прогнозират, че е възможно Земята да достигне нивата на озон от преди 1970 г. до 2060 г.

Система за наблюдение на атмосферата Коперник се управлява от Европейския център за метеорологични прогнози (ECMWF), но е спонсорирана и от Световната метрологична организация.

Учени от Русия и САЩ опитват да предвиждат земетресения от Космоса

Руски и американски учени съвместно са разработили автоматизирана система за наблюдение на симптомите на земетресения чрез сателитни сн...

Учените в центъра имат достъп до редица космически наблюдения – основно през европейските метеорологични спътници Metop и собственият космически кораб на ЕС Sentinel-5P. CAMS изготвя и модели на атмосферното поведение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос