Преди милиарди години Луната си откраднала нещичко от Земята

21566
Преди милиарди години Луната си откраднала нещичко от Земята
Снимка: NASA

Учени от Швейцарската висша техническа школа в Цюрих са провели изследване на метеорити, паднали на Земята в резултат на удари на космически камъни върху лунната повърхност. Оказало се, че тези метеорити са съставени от порода, която съдържа изотопи на благородни газове, които може да са попаднали там само от Земята, съобщава ScienceAlert.

Съвременната наука предполага, че Луната се е появила от отломките, образувани в резултат на сблъсъка на Земята и обект с размерите на Марс (протопланетата Тея) преди около 4,5 милиарда години. Тогава възрастта на Земята е била "само" 60 млн. години. Сблъсъкът трябва да е бил достатъчно силен, че в резултат да се формира фрагмент, способен да се превърне в ново небесно тяло, което впоследствие не е паднало на Земята. Ново изследване показва, че тази теория е получила нови доказателства.

Сред останалите доказателства на теорията е и това, че Луната има сравнително малка маса и съдържа малко желязо, като около 30% от масата на Земята са съсредоточени в богатото на желязо ядро, което очевидно е било слабо засегнато от сблъсъка. Освен това лунните мантийни породи имат приблизително същия състав, както и аналогичните земни, но силно се отличават например от метеоритите с марсиански произход.

Попадането на лунни метеорити на Земята има своето обяснение. Лишената от атмосфера Луна постоянно е бомбардирана от астероиди. Вероятно някои от тях буквално са избили фрагменти от земния спътник и те са паднали на нашата планета, където са ги открили учените.

На Земята вече са открити множество такива метеорити. Учени под ръководството на Патриция Уил от Швейцарската висша техническа школа са провели изследване на шест фрагмента от един лунен метеорит. Оказало се, че тези фрагменти са съставени от вулканична порода – базалт.

Учените смятат, че тази порода се е образувала на Луната, когато магмата се е излязла от нейните недра на повърхността и се е охладила там. След това се случили нови изригвания и нови слоеве магма покрили тази първоначална порода.

Този базалт се намирал достатъчно дълбоко под повърхността, което означава, че не може да е бил засегнат от потоци частици от слънчевия вятър в продължение на хиляди години. В даден момент върху Луната е паднал доста голям космически камък, което е провокирало изхвърлянето на породи от недрата на земния спътник, които паднали на нашата планета под формата на метеорити.

Но по време на изследването на фрагментите от лунния метеорит учените открили изотопи на благородни газове – хелий и неон – в неговия състав. Те съвпадат с изотопите, които се намират в слънчевия вятър. Но както бе споменато по-горе, тази порода не е била изложена на въздействието на слънчевия вятър.

Учените установили също, че има много повече от тези изотопи в лунния метеорит, отколкото учените очаквали да видят. Затова учените направили извод, че тези изотопи на благородни газове са попаднали на Луната именно от Земята, когато двата обекта все още са били едно цяло.

По думите на Уил съотношението на количеството изотопи на благородни газове е в съответствие с изобилието на тези газове в областите на земната мантия, които според учените са останали същите, каквито са били преди 4,5 милиарда години.

„Макар че такива газове не са необходими за появата на живот, би било интересно да се разбере как някои от тези благородни газове са преживели формирането на Луната“, казва Уил.

Изследването е публикувано в списание Science Advances.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени разкриха мистерията на образуването на континентите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос