X
 
 

Русия заобикаля Китай за изстрелването на ракета до Марс

Изстрелването на руско-европейската мисия за търсене на следи от живот на Марс "ExoMars 2020" на ракетата "Протон-М" от Байконур ще се проведе по траектория, която ще заобиколи територията на Китай, предаде БГНЕС.

„Понастоящем, в съответствие с договора за руско-казахстанския лизинг за комплекса Байконур, изстрелването на полезни товари от ракетата-носител „Протон-М“ се извършва по стандартни маршрути с наклон 51,6 градуса и 64,8 градуса. За „ExoMars 2020 "по маршрута за полет до Марс, партньорите се съгласиха да използват маршрута за изстрелване с наклон от 64,8 градуса", съобщи за РИА Новости държавната корпорация Roscosmos.

Лавина затрупа руски туристи в Алтай

Седем туристи са изчезнали след падане на лавина в планините на руския регион Алтай в Сибир и се смятат за мъртви, съобщи днес местният...

В случай на спускане по траектория с наклон от 51,6 градуса, полетът преминава през територията на Китай. При катастрофата на ракетата "Протон М" през 2014 г. в северните територии на Китай паднаха останките от космически товар, по-специално сферични балони.

Инцидентът, както и продължителността на одобренията за преминаване на ракети над териториите на други държави, страните решиха да променят маршрута за изстрелване.

"ExoMars 2020" е руско-европейски проект, предназначен за изучаване на Марс. Мисията включва платформа с руския амфибиен модул и платформата за кацане „Казачок“, както и европейския марсоход „Розалинд Франклин“. Научното оборудване на мисията включва голям брой руски и европейски компоненти.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители