Сателитната система на САЩ за предупреждение от ракетна атака ще се сдобие с 6-ия си и последен спътник

6390
Сателитната система на САЩ за предупреждение от ракетна атака ще се сдобие с 6-ия си и последен спътник
Снимка: Getty Images

Шестият и последен спътник от ново поколение на американската система за предупреждение за ракетно нападение SBIRS GEO 6 ще бъде изведен в орбита на 4 август. Това съобщи компанията, изпълняваща мисията – United Launch Alliance (ULA), в своя уебсайт.

Изстрелването ще стане факт благодарение на ракетата носител Atlas V, която ще излети този четвъртък от военновъздушната база Кейп Канаверал във Флорида. Геосинхронният инфрачервен спътник ще бъде въведен в оперативна експлоатация от Космическото командване на САЩ. ULA е съвместно предприятие между Boeing и Lockheed Martin, което извършва изстрелвания за Пентагона.

„Снабдени с мощни инфрачервени сензори за сканиране и наблюдение, които защитават нашата нация 24 часа в денонощието, космическите апарати SBIRS продължават да служат за глобално предупреждение за изстрелването на балистични ракети, тъй като заплахите от тях се увеличават по целия свят“, пишат от ULA.

Тези инфрачервени сензори, както и други, част от постоянните спътници за наблюдение над земното кълбо, събират данни, които позволяват на американската армия да открива изстрелвания на ракети, да подпомага защитата от балистични ракети, да разширява събирането на техническа информация и да повишава осведомеността за ситуацията на бойното поле.

Изграден от Lockheed Martin с помощта на модернизирания LM 2100 Combat Bus™, SBIRS GEO 6 е усъвършенстван космически апарат, осигуряващ още по-голяма устойчивост и кибертвърдост срещу нарастващите заплахи, както и подобрена мощност, задвижване и електроника на космическия апарат, добавят от United Launch Alliance.

Космическите сили на САЩ планират патрул около Луната (ВИДЕО)

Изследователската лаборатория на ВВС на САЩ ще разработи спътник за патрулиране в окололунното пространство. Видео с концепцията на под...

В допълнение към наблюдението на изстрелването на балистични ракети, системата от ново поколение е предназначена да определя траекторията на полета им, да идентифицира бойни единици и примамки, да определя цели за прехващане и да извършва разузнаване над територията на военните операции в инфрачервения диапазон.

Новите спътници за ранно предупреждение SBIRS GEO-5 и SBIRS GEO-6 ще подобрят контрола върху изстрелването на балистични ракети в света. Цената на всеки такъв космически апарат с тегло 4,5 тона е почти 2 млрд. долара.

В края на декември 2020 г. Конгресът на САЩ отпусна 130 млн. долара на Агенцията за противоракетна отбрана за разработване на ново спътниково съзвездие, което може да проследява и хиперзвукови ракети. През 2023 г. се планира в орбита да бъдат разположени 150 устройства.

Понастоящем Агенцията за противоракетна отбрана и Агенцията за космическо развитие към Министерството на отбраната на САЩ работят по създаването на спътник, известен като Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor (HBTSS). Това е сензор за проследяване на хиперзвукови и балистични полета в космоса. През януари договори за разработване на сателита получиха L3Harris (122 млн. долара) и Northrop Grumman (155 млн. долара).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com