X
 
 

Силната магнитна буря ни се размина

Учени от различни страни днес очакваха най-мощната магнитна буря от няколкостотин години насам. Последните снимки на Слънцето показват, че макар и засилена, слънчевата активност няма да доведе до катаклизми на Земята.

Изригванията на слънцето ще продължат и в следващите няколко месеца, но това съвсем не означава, че краят на света е близо.
Честите магнитни бури са причинени от цикъл, в който Слънцето влиза на всеки 11 години. И както и днес сами се уверихме, прогнозите за тежки сривове - здравословни и технически, не се оправдават.

Астрономите от обсерваторията в Рожен са сигурни, че магнитната буря, която днес удари Земята не е по-мощна от обикновено, съобщи bTV.

Учени от НАСА: Утре Земята може да потъне в мрак

Утре се очаква най-силната магнитна буря на Земята през последните 200 години, предупреждават специалисти от НАСА и лабораторията за ...

Такова мощно слънчево изригване, от което да се притесняваме в момента от него, не очакваме. То няма да се случи. Няма да се случи в следващите няколко дни със сигурност", каза астромомът д-р Никола Петров.

Учените успокояват, че ще могат да предупредят навреме населението на Земята в случай на реална опасност, идваща от Слънцето.
Разбира се е възможно напред във времето да се случат мощни слънчеви изригвания, които да влияят съществено върху нашата съвременна цивилизация - върху комуникациите или електроразпределителни мрежи.

Точно такива бяха най-драматичните прогнози за днес - срив на интернет и мобилните комуникации, отказване на електрическите уреди и дори невъзможност да запалим автомобилите си.

И макар някои специалисти да отбелязват, че около 15% от населението на Земята значително изменя здравословното си състояние, в резултат на слънчевите изригвания, все още липсва конкретно научно доказателство за това по какъв начин магнитните бури влияят на човешкия организъм.

Слънчеви бури ни очакват през септември

От следващата седмица, до края на октомври ни очакват силни слънчеви бури. Пикът им ще е на 22 септември. Гигантската ивица, която пр...

„Магнитните бури много често са далеч по-безопасни от магнитните смушения, които се създават около нас съответно от електрически влакове, които преминават около нас, трамваи тролеи. Няма защо, няма причина да се притесняваме от евентуални смущения на магнитосферата на Земята", успокоява д-р Петров.

В потвърждение на казаното в здравните заведения днес не са регистрирали увеличение на пациенти, които се оплакват от главоболие или високо кръвно.

Редактор: Петър Проданов

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители