След 45 години учен обясни мистериозния Wow! сигнал

12562
След 45 години учен обясни мистериозния Wow! сигнал
Снимка: ELG21 / Pixabay

От 1960 г. астрономите се опитват да получат сигнал от потенциални представители на извънземни цивилизации, но засега няма намеци за съществуването на извънземни.

За най-известния "извънземен сигнал" се счита 72-секунден радиосигнал, който е получен от наземен радиотелескоп през 1977 г. Сигналът, наречен Wow!, донякъде разочаровал астрономите, тъй като повече не се повторил. Но сега ученият Алберто Кабалеро от The Habitable Exoplanet Hunting Project (който се занимава с търсене на обитаеми екзопланети), е публикувал изследване в International Journal of Astrobiology, което сочи за предполагаем източник на мистериозния сигнал звезда, подобна на нашето Слънце, съобщава Inverse.

Астрономът Джери Ехман открива мистериозен радиосигнал, дошъл от Космоса, късно вечерта на 15 август 1977 г. Това се случва, когато радиотелескопът „Голямото ухо“, принадлежащ на Университета в Охайо, сканира част от Космоса в съзвездието Стрелец. Този сигнал е 20 пъти по-силен от фоновото лъчение. Всички характеристики на сигнала говорят, че той може да е сигнал от извънземна цивилизация.

На следващата сутрин Ехман разпечатва записа на сигнала, състоящ се от група символи, и е изненадан колко много те съвпадат с теоретичните характеристики на сигнал, който биха могли да изпратят извънземни. Затова ученият написва възклицание „Wow!“ на разпечатката. Оттогава сигналът се нарича така.

Jerry Ehman

"Когато става въпрос за търсене на извънземен живот, Wow! все още се смята за най-добрия кандидат за сигнал, който извънземните биха могли да изпратят. Но за 45 години астрономите не са откривали никакви подобни сигнали", казва Алберто Кабалеро, автор на новото изследване.

Досега учените са търсили подобни сигнали само в една и съща област от Космоса. Но Кабалеро е съсредоточил търсенето си върху звезди, около които потенциално биха могли да се въртят обитаеми планети, подобни на Земята. На тези планети може да се приютява живот, какъвто го познаваме.

Използвайки данни от космическия телескоп Gaia, ученият изследвал две области от Космоса с хиляди звезди всяка, от които може да е пристигнал сигналът Wow!. Радиотелескопът „Голямо ухо“ има две антени, насочени в различни посоки, и не е известно коя от тях е получила мистериозния сигнал.

Сред хилядите звезди астрономът се фокусирал върху звездите от клас G и K. Звездите от клас G са жълти джуджета, точно като нашето Слънце. Звездите от клас К са оранжеви джуджета, които са много подобни на Слънцето и около тях може да има планети, на които животът може да се развива дори при по-добри условия, отколкото на Земята.

В резултат на изследването Кабалеро е открил 66 звезди сред хилядите, които принадлежат към описаните класове. Но от тях той отделил звезда с названието 2MASS 19281982-2640123, която е възможно най-близка до Слънцето по размер, температура и яркост. Тази звезда е на около 1800 светлинни години от нас.

Защо още не сме открили извънземни цивилизации: нова теория

Астрономът също така отделил още 2 звезди, които може да имат подобна яркост и температура като нашето Слънце. Други 14 звезди според Кабалеро потенциално имат сходна на слънчевата температура, но все още няма данни за тяхната яркост.

"Вярвам, че всяка от тези 66 звезди може да бъде обект на внимателно проучване. Но звездата 2MASS 19281982-2640123 и няколко други звезди имат всички шансове потенциално обитаеми планети да се въртят около тях. Именно оттам може да е дошъл сигналът Wow!“, казва Кабалеро.

По думите на астронома, ако сигналът е дошъл от планета, която се намира близо до звездата 2MASS 19281982-2640123, тогава ще са необходими стотици години, докато дотам долети отговор от Земята.

"Предлагам да се съсредоточим върху търсенето на екзопланети в тази звездна система и признаци на техносигнатури, които ще свидетелстват за наличието на извънземна цивилизация там. Но не трябва да отхвърляме търсенето в другите описани от мен системи", казва Кабалеро.

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Не можем да обясним какво е това": Пентагонът призна пред Конгреса на САЩ за 400 случая на НЛО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос