Защо още не сме открили извънземни цивилизации: нова теория

10173
Защо още не сме открили извънземни цивилизации: нова теория
Снимка: iStock

Не особено обнадеждаващо обяснение на парадокса на Ферми е направено след анализ на земните империи. Или все пак трябва да се радваме, че хората все още не са се срещали с извънземни?

Парадоксът на Ферми може да бъде грубо формулиран по следния начин: „От една страна се изтъкват многобройни и добре обосновани аргументи, че във Вселената трябва да има значителен брой технологично развити цивилизации. От друга страна, липсват каквито и да е наблюдения, които да потвърдят това. Ситуацията е парадоксална и води до извода, че или нашето разбиране за природата, или нашите наблюдения са непълни и погрешни.“

Парадоксът е кръстен на физика Енрико Ферми. Един ден през лятото на 1950 г. той разговаря с колеги на тема извънземни. Тогава Ферми задава легендарния въпрос: „Е, къде са те в такъв случай?“

Има много концепции, които обясняват парадокса на Ферми. В нова работа учени от Съединените щати отново се опитаха да разрешат тази загадка. Научната статия е публикувана в Journal of the Royal Society Interface, а накратко тя е представена от Phys.org.

Изследователите започнали, като разгледали как са се развивали и изчезвали човешките цивилизации през цялата история. След това изучили историята на големите градове.

Изследователите описват своята хипотеза като свръхлинейно мащабиране. Когато една цивилизация расте експоненциално, тя колонизира други светове, докато не се окажат неспособни да поддържат енергийните нужди от постоянното си разширяване. В крайна сметка, ако не предприемат действия, то ще достигнат до сингулярността – точката без връщане, след която няма да могат да спасят цивилизацията си от крах.

Авторите на статията са разработили хипотеза, според която подобен възход и падение на извънземните космически цивилизации може да доведе до един от двата сценария. В първия случай цивилизацията осъзнава, че става прекалено голяма и ще престане да пътешества или да колонизира други светове. Във втория те няма да признаят своята ограниченост и ще претърпят крах.

От наша гледна точка и двата сценария биха имали един и същ резултат – извънземните няма да ни посетят и дори няма да покажат доказателства за съществуването си. Разстоянието от тях до нас би било твърде голямо. Учените отбелязват, че ако не бяха огромните разстояния, вероятно лесно бихме намерили доказателства за съществуването на извънземна цивилизация на ръба на колапса, защото тя би излъчвала огромно количество енергия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Междузвезден обект се намира на дъното на Тихия океан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ловците събирачи платили за земеделието с чума и гонорея

Новозеландец се татуира като Ледения Йоци, за да разреши мистерията му (ВИДЕО)

Кръв от пъпната връв е възможно да лекува рак на кръвта

Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

Откриха ген, който предпазва мъже от тежък COVID-19

Учени предлагат да ядем змийско: Как месото от питон може да ни влезе в менюто

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

Открита е уникалната инсталация, разработена от Айнщайн за единствения му експеримент

Кето диета или периодично гладуване могат да помогнат при рак?

Археолози откриха най-древния пиърсинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com