Сонда на НАСА за първи път регистрира "движеща се вода" на Луната

9006
Сонда на НАСА за първи път регистрира "движеща се вода" на Луната

Планетолозите за първи път наблюдаваха водни молекули, движещи се от една област на Луната към друга, наблюдавайки видимата й страна с помощта на LRO сонда, предаде РИА Новости. Констатациите на учените са представени в списание Geophysical Research Letters.

„За нас беше изключително трудно да измерим количеството вода на повърхността на Луната, тъй като светлината се отразява от повърхността й. В миналото колегите ни фиксираха прекомерно големи количества„ мигрираща ”повърхностна влага, която не може да се обясни с познати физически процеси“, каза Майкъл Постън, геолог от Югозападния изследователски институт в Боулдър, САЩ.

Русия планира да добива полезни изкопаеми на Луната

Русия планира в периода 2031-2035 г. да изстреля към Луната многоразов космически кораб за транспортиране на товари, тежък луноход за д...

Смята се, че на Луната са се създали условия, възпрепятстващи натрупването и съхранението на големи запаси от вода. Липсата на атмосфера и слабото привличане правят невъзможно съществуването на H2O молекули под формата на течност или пара, а ледът на откритата повърхност постепенно ще се изпарява под действието на слънчевия вятър.

Въпреки това, вода на Луната все пак съществува - през 2009 г. индийската сонда Чандраян откри вода в южното полукълбо на спътника на Земята, а през 2012 г. LRO сондата откри лед в кратерите на северния полюс и скрити ледени отлагания в десетки други тъмни кратери на повърхността. Тяхното откритие накара учените да гадаят откъде идва водата на Луната, кой я е донесъл там и каке успяла да оцелее без изпаряване под действието на слънчевите лъчи.

Някои астрономи днес предполагат, че повечето от водните запаси на естествения спътник на нашата планета са с астероиден или кометен произход. Други планетолози смятат, че водата е попаднала там не през далечното минало, а непрекъснато възниква в резултат на "бомбардиране" на видимата страна на Луната от потоци слънчев вятър, в които има и водород и кислород.

Постън и колегите му разрешиха тези противоречия, наблюдавайки как молекули на водата, намиращи се в повърхностния слой на почвата, се отделят от повърхността на земния спътник по време на най-топлата част от лунния ден. Някои от тях „се движат“ към по-тъмните кътчета на планетата, докато други изчезват в космоса.

НАСА бърза да кацне на Луната и да остане там

НАСА ускорява плановете си да се върне на Луната и този път американската космическа агенция твърди, че ще остане там. Джим Бриденстин...

Учените, както отбелязва Постън, се интересуват от една проста характеристика на този процес – колко точно се променя количеството водни молекули на повърхността на Луната, когато тя попада под сянката на Земята и потокът на заредените частици е значително отслабен. Ако теорията за преобладаващо "слънчевия" произход на водата е правилна, тогава делът на водата трябва малко да намалее след подобно "земно" затъмнение.

Тези наблюдения разкриха няколко интересни неща, за които учените преди това не са подозирали. Първо се оказва, че източникът на тази влага не са микроскопични ледени кристали в повърхностните слоеве на почвата, нито по-дълбоки и по-древни отлагания на влага, а прахови зърна, които директно абсорбират водните молекули и ги освобождават при нагряване.

Второ, броят им се оказва малко по-малък, отколкото се предполагаше преди това от учените, което дава възможност да се обясни наличието на вода в почвата на Луната, без да се прибягва до екзотични обяснения. В допълнение, детекторът на вода LAMP, инсталиран на борда на LRO, не откри никакви промени в съотношението на нейните молекули при появата на "затъмнения", което поставя под съмнение значителната роля на слънчевия вятър при формирането на запасите от лунна влажност.

Отсъствието на промени подсказва, че водата „излиза” от Луната не толкова често, колкото по-рано вярваха поддръжниците на тази теория и посочва възможен механизъм за натрупването й в почвата на спътника на Земята. Тази информация, както вярват учените, ще бъде важна при избора на място за изграждането на бъдещи постоянни колонии на нейната повърхност.

Русия ще провери дали американците са кацали на Луната - през 2031 година

Първата пилотирана експедиция на Луната с участието на руски астронавти ще се осъществи през 2031 година. Плановете за първото "прилуня...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос