X
 
 

SpaceX може да кацне на Луната още през 2022г. (СНИМКИ и ВИДЕО)

1374 0
SpaceX може да кацне на Луната още през 2022г. (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver
Космическият кораб Starship може да извърши първата си лунна мисия след само 3 години.

SpaceX е една от петте компании, за които НАСА обяви, че отговарят на изискванията й да доставят роботи и други полезни товари до лунната повърхност за Агенцията през програмата CLPS.

Компанията на визионера Илън Мъск предлага тези превози да се осъществят със Starship и Super Heavy. Това са двата космически кораба за многократна употреба, които разработва SpaceX.

Тестовете на Starship са в по-напреднала фаза, затова той може да е първият кораб на компанията, кацнал на Луната. 

"Ние се стремим да успеем да пуснем Starship на лунната повърхност през 2022 г.", заяви президентът на SpaceX и главен оперативен директор Гвин Шотуел по време на организираната от НАСА телеконференция CLPS на 18 ноември, предава Space.com.

SpaceX изстреля успешно секретен спътник

Американската компания SpaceX изстреля ракетата-носител Falcon 9 със секретен правителствен спътник Zuma. Това е първото изстрелване н...

Това, че SpaceX е годна за изпълняване на лунни мисии, съвсем не означава, че компанията ще получава такива всяка година. В програмата CLPS на НАСА има общо 14 компании. Това е силна конкуренция за всеки "лунен договор", който ще предлага Агенцията.

"Starship е способен да носи 110 тона до прашната сива повърхност на Луната при всяко пътуване", каза Шотуел, "и е трудно да си представим, че НАСА може да изпълни подобна поръчка сама."

Корабът е бил проектиран да превозва хора, но той ще се докаже и като товарно и превозно средство, категоричен е Шотуел.

НАСА разглежда CLPS като ключов фактор за програмата "Артемида". Тя има за цел да проучи Луната, като остави трайно на естествения спътник на Земята двама астронавти до 2024г. Един от тях ще бъде и първата жена, която ще стъпи на Луната. Според плановете на програмата, НАСА ще установи дългосрочно човешко присъствие там до 2028г.

SpaceX отложи с денонощие изстрелването на голям сателит на Boeing

Американската компания SpaceX отложи за около денонощие планирания за неделя (2 юли) старт от космодрума "Кейп Канаверал" на ракетата с...

Преди това търговски космически кораби трябва да доставят до Луната необходимата апаратура за изследвания и живот на спътника. По изчисленията на НАСА, по-евтино излиза на агенцията, превозните средства да бъдат наемани, отколкото произведени.

До момента SpaceX има една планирана мисия на екипажа на Starship - полет около Луната, резервиран от японския милиардер Юсаку Маезава. Той планира да вземе шепа артисти със себе си на пътуване, насрочено за 2023г.

Останалите четири компании, които НАСА присъедини към програмата CLPS, са базирана в Калифорния: Ceres Robotics и Tyvak Nano-Satellite Systems Inc .; Sierra Nevada Corp. от Колорадо; и базираният във Вашингтон Blue Origin, който ще използва своя кораб Blue Moon.

Девет компании, отговарящи на изискванията на CLPS, бяха избрани през ноември 2018 г. Две от тях - Astrobotic и Intuitive Machines - са планирани да доставят научна екипировка на НАСА и различни полезни товари на лунната повърхност през юли 2021 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители