Тъмната страна на Луната била... тюркоазена

159410
Тъмната страна на Луната била... тюркоазена

The Dark side of the moon... тъмната страна на Луната е вдъхновила автори на книги, песни, албуми, филми. Оказа се обаче, че тази страна е с тюркоазен цвят. Това пише в статия, качена на сайта на библиотеката на Корнелския университет, предаде РИА "Новости".

Светлината на Луната представлява слънчевата светлина, която се отразява от Земята и осветява Луната. По тази причина дори тъмните части на непълната Луна излъчват слаба светлина.

Oткриха първата екзолуна

Първата известна екзолуна бе открита от американски астрономи с няколко наземни телескопа, съобщи "Ню сайънтист". Специалистите отдавн...

Астронавти, които гледат Земята от Луната, я описват като синьо кълбо. "Не съм бил в космоса и не знам какво точно имат предвид, но когато този син цвят достигне лунната повърхност, той става синьо-зелен. Може да се нарече тюркоазен" - казва водещият автор на изследването Петер Тейл от Датския метеорологичен институт в Копенхаген, цитиран от в. "Гардиън".

Основният проблем в определяне на оттенъка на лунната светлина е разсеяната светлина от осветената страна на Луната в земната атмосфера. По тази причина около осветената страна се появява ореол, подобен на тези, които могат да се видят край уличните фенери, който променя пепелявия цвят от тъмната страна.

Тейл и неговите колеги в периода 2011-2012 година са направили повече от 500 снимки на Луната с помощта на оптичния телескоп на обсерваторията Мауна-Лоа на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на Хаваите (САЩ). Те са заснети от спътник, използвал цветни филтри. В нощта на 18 януари 2012 година те са снимали намаляващата Луна така, че на снимките, направени с филтри в синя и видима светлина, ореолът е бил еднакъв и учените са успели да го изчистят, откривайки какъв точно е истинският цвят на лунната светлина.

По него учените могат да съдят за албедото - отражателната способност - на Земята и за неговите изменения. То се променя заради количеството облаци в атмосферата, проследяването на които има значение за някои климатични модели.

До 40 години хората ще имат колония на Луната

След 30-40 години хората ще имат колония на Луната. Това е прогнозата на един от най-уважаваните астронавти от Международната космическ...

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос