Учени обясниха кървавочервения цвят на Харон, спътника на Плутон

12171
Учени обясниха кървавочервения цвят на Харон, спътника на Плутон
Снимка: NASA/JHUAPL/SwRI

Планетата джудже Плутон има 5 спътника и най-големият от тях е Харон. На северния полюс на този спътник има област, която е оцветена в кървавочервено – така нареченото петно Мордор (Mordor Macula). Учените все още градят теории как точно тази област е получила цвета си. Но нова хипотеза може да промени разбирането ни за това от какво се състои Харон и какви взаимодействия има с Плутон, пише Inverse.

Астрономите наричат Мордор региона на северния полюс на Харон, свързвайки го с известната "земя на злото" от произведенията на Толкин. Това място на Харон е открито през 2015 г. от космическия кораб „Нови хоризонти“ и оттогава учените се опитват да разберат как то е получило червения си цвят.

Най-популярната днес теория, която да го обяснява, гласи, че цветът се дължи на наличието на органични съединения – толини. Те се образуват, когато ултравиолетовото лъчение разгражда химикали като метан и въглероден диоксид. Но загадката е откъде идват тези химични съединения. Учените смятаха, че газове, които излизат от атмосферата на Плутон, могат да достигат Харон и да се натрупват на повърхността му. Благодарение на ниските температури на Харон тези газове са се превърнали в лед.

NASA/JHUAPL/SwRI

Новото изследване обаче предполага, че Плутон няма нищо общо и тези химически съединения са се появили на повърхността на Харон в резултат на вулканични изригвания, които изхвърлят не магма, а разтопен лед.

Стефани Ментен и нейните колеги от университета Пърдю са изчислили количеството метан, което би могло да бъде изхвърлено от вътрешността на Харон от същите изригвания, които са създали обширната ледена покривка в южното полукълбо на Харон, наречена равнината Вулкан. В резултат на моделиране учените са открили, че в продължение на милиони години в петното Мордор може да е изригвал достатъчно метан, за да образува лед с дебелина 9 метра.

След това космическото и слънчевото лъчение постепенно са разрушили горния слой на молекулите метан и са ги превърнали в по-тъмни съединения – толини, и така тази област на Харон е придобила своя кървавочервен цвят. Поне така звучи тяхната теория.

NASA/JHUAPL/SwRI

„Преди около 4 милиарда години на Харон е съществувал подземен океан от течна вода с примес на амоняк, метан и други химически вещества. Но преди между 4 и 2 милиарда години този океан е замръзнал. Замръзналата вода започнала да излиза на повърхността и е напукала кората на Харон. В резултат са започнали изригвания на разтопен лед“, казва Ментен.

Учените смятат, че този леден вулканизъм е продължил около 1 милион години и в резултат се е появила равнината Вулкан с размери 400 хиляди кв. км. Подобни изригвания може да е имало и на север, където се е образувало петното Мордор. Съответно метанът, който е избягал на повърхността, се е превърнал в лед.

ОЩЕ: Плутон престана да бъде планета преди 16 години. 9 години по-късно той се превърна в свят

На Земята и други скалисти светове вулканизмът играе важна роля в преместването на летливи органични съединения като метан и въглероден диоксид от вътрешността на планетата към повърхността. Изводите на учените показват, че същото може да е вярно и за малките ледени светове от пояса на Кайпер, където се намират Плутон и Харон.

Планети джуджета като Макемаке и Седна, които също са в пояса на Кайпер, имат тъмночервени региони на повърхността и изследванията показват, че те съдържат метанов лед и нито една от тези планети джуджета не се върти около друга планета джудже като Плутон, от чиято атмосфера могат да бъдат изхвърлени метан и други газове.

Харон в древногръцката митология е лодкарят, който прекарва мъртвите през реките Стикс и Ахерон („Реката на скръбта“) в подземното царство на Хадес (Плутон), ако имат обол (монета), с който да му платят. Alexander Litovchenko / Public Domain

Сега учените искат да разберат защо петното Мордор е червено, а не черно. Смята се, че толините потъмняват с времето, така че този регион трябва да е станал черен за 2 милиарда години. Но като на Макемаке и Седна, тази област има червен цвят.

„Смятаме, че микрометеорити може постоянно да износват най-горния слой от толини, оголвайки червения слой отдолу. Възможно е също газът, излизащ от атмосферата на Плутон, да допринася за обновяването на вещества на повърхността на Харон, които са се отложили в резултат на древни изригвания. Но това също е все още само теория", казва Ментен.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как изглежда Юпитер в естествени цветове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Изследователи откриха повече от 1000 нови обекта в Слънчевата система

SpaceX падна край бреговете на Тампа, Флорида

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос