Учени откриха потенциално обитаема планета

11514
Учени откриха потенциално обитаема планета
Снимка: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC-Caltech)

Астрономите засякоха необикновени "кохерентни" радиосигнали от подобна на Земята планета, което вдъхва надежда за живот на нея. Това предполага, че на планетата може да има магнитно поле и може би дори атмосфера. Констатациите са описани в нова статия „Кохерентни радиоизригвания от известна планета-домакин на M-джудже YZ Ceti“, публикувана в Nature Astronomy.

Радиосигналът предполага, че планетата има свое собствено магнитно поле, за което се смята, че е ключово за поддържане на живота. На Земята нашето магнитно поле ни помага да се предпазим от високоенергийните частици. Като такъв, всеки извънземен живот вероятно ще зависи от това да бъде защитен от подобно поле. „Виждам нещо, което никой не е виждал да се случва преди“, каза Джаки Виладсен, астроном от университета Бъкнел.

Коя е най-голямата планета в Галактиката?

Учените са установили отдавна, че в нашата галактика – Млечния път, има приблизително 100 милиарда звезди. Колкото до планетите, ...

Досега изследователите се опитваха да потвърдят дали далечните скалисти планети имат свои собствени магнитни полета, а това беше и причината учените да кажат колко вероятно е една планета да поддържа живот. Сега новият кандидат – YZ Ceti b, скалиста планета, която обикаля около звезда на около 12 светлинни години от Земята, е изпратила повтарящ се радиосигнал. 

Радиовълните, които изследователите откриха от планетата, изглежда се генерират, когато звездата взаимодейства с магнитното поле на своите планети. Скалистата планета е идеална за тестване на теории за това дали тези магнитни полета могат да бъдат открити на такова разстояние.

Изследователите описват ефекта като подобен на полярното сияние или северното сияние, което се случва на Земята, когато частици с висока енергия от Слънцето взаимодействат с атмосферата на нашата планета, пише bTV. 

„Търсенето на потенциално обитаеми или носещи живот светове в други слънчеви системи зависи отчасти от възможността да се определи дали скалисти екзопланети, подобни на Земята, действително имат магнитни полета“, каза Джо Пеше, програмен директор на Националната радиоастрономическа обсерватория.

"Джеймс Уеб" откри странна планета

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" е заснел изображения на кафява планета джудже, която излъчва странен червен цвят, съобщи „Gian...

„Това изследване показва не само, че тази конкретна скалиста екзопланета вероятно има магнитно поле, но предоставя обещаващ метод за намиране на нещо повече“, добави Пеше.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос