Учените удивени от бързите промени на Юпитер

28547
Учените удивени от бързите промени на Юпитер

Според последните изследвания на учените Юпитер - най-голямата планета в Слънчевата система, е претърпяла редица изменения, предаде КРОСС.

Например, огромните пояси в атмосферата на гиганта променят цвета си - „горещите петна" ту угасват, ту се появяват с нова сила, облаците се събират на едно място, след което отново се разсейват.

Русия ще изпрати космически апарат до спътник на Юпитер

Към един от спътниците на Юпитер ще се отправи руски научен космически апарат, съобщи първият заместник-генерален конструктор на рускот...

„Наблюдаваните от нас изменения на Юпитер носят глобален характер", заяви един от учените в лабораторията за реактивно движение Глен Ортън. Той, заедно с другите си колеги, са анализирали много снимки на планетата в инфрачервения спектър и са ги сравнили с любителски снимки във видимия спектър, пише Infuture.ru.

Астрономите са забелязали, че от 2009 - 2011 година южният екваториален пояс е изчезнал, а северният екваториален пояс отначало станал светъл, след което отново потъмнял. През последните четири години планетата е била подложена на „нападение" на три космически камъка, с диаметър най-малко 15 метра, които са се врязали в атмосферата на Юпитер и учените са могли да видят огнените кълба.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос