В Млечния път има 160 млрд. планети?

51019
В Млечния път има 160 млрд. планети?

Екзопланетите може да са изключително разпространени в нашата галактика Млечен път, а броят им по-скоро превишава този на звездите, твърдят астрономи. Според сметките на астрономите средно около всяка звезда се въртят 1,6 планети. А като се отчита, че според съвременните оценки в Млечния път има около 100 млрд. звезди, може да се каже, че съществуват 160 млрд. планети.

Значителна част от тези планети са малки, твърди космически тела, подобни по размери и свойства на Земята, съобщава "Мегавселена".

Заснеха раждането на нова планета

Радиотелескопът ALMA на Европейската южна обсерватория в Чили, разположен на 5000 м надморска височина, проследи оформянето на нова п...

Точното количество на малките светове не е възможно да се установи, но е очевидно, че то превишава количеството на т.нар. газови гиганти.

„Това изследване е от статистически характер, но въз основа на всички астрономически изследвания, проведени в последните няколко години, може да се каже, че планетите около звездите в Млечния път в голяма степен се явяват норма, а не изключение от правилата – казва авторът на изследването Арно Касан от Парижкия институт по астрофизика. – Необходимо е да мислим за нашата галактика не само като за място с милиарди звезди, но и като място с огромно количество планети, много от които все още са скрити за нас.”

Днес потвърдените екзопланети са 800, разположени извън пределите на Слънчевата система. Още около 2300 са т.нар. кандидати за планети. Голяма част от екзопланетите се откриват по един от двата начина: транзитна фотометрия или радиална скорост.

Съвременният орбитален телескоп „Кеплер” използва първия начин, който му позволява да открива големи екзопланети, разположени в непосредствена близост до своите звезди. Вторият метод е по-сложен, тъй като се базира на гравитационните отклонения на звездите и планетите, но той позволява да се откриват по-малки по размери планети и съответно – по-отдалечени от звездите. Учените твърдят, че и двата начина са продуктивни.

Касан казва, че се работи върху още една техника – гравитационно микролинзиране, което е било разработено за изследване на далечни галактики. Обединявайки трите метода, в близките 10-15 години може да бъдат открити десетки хиляди екзопланети, прогнозират учените.

Пътуването в Космоса може да увреди мозъка

Като че ли опасностите около космическите пътувания не са и без това много, ново проучване, публикувано в списание "Plos One", сочи, че...

Френските учени заявяват, че около една шеста от звездите в нашата галактика имат около себе си т.нар. горещи Юпитери, около половината – планети, подобни на Нептун, а около 75% – планети, наречени условно „суперземи”. Специалистите отбелязват, че изследването им отчита само диапазона 0,5-10 астрономически единици от звездата (една астрономическа единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето, или около 150 млн. км) в качеството на „обитаема зона” (зона около звезда, на която може да съществува вода в течно състояние и съответно – живот).

„Може да се каже, че планетите с ниска маса, такива като „суперземите” и подобните на Нептун планети, са значително по-разпространени от гигантските планети от рода на Сатурн и Юпитер”, казва Касан, цитиран от КРОСС.

Въз основа на съвременните данни астрономите твърдят, че средно в диапазона от 0,5 до 10 астрономически единици в Млечния път има 1,6 планети, тоест общо в нашата галактика по най-скромни оценки съществуват 160 млрд. планети.

„Реалното количество планети по-скоро е по-голямо, тъй като някои звезди имат планети на разстояние, по-близко от 0,5 а.е., а други – по-далеч от 10 а.е.”, добавя Касан.

Редактор: Десислава Ушатова

Гигантска звезда образува космически вълни

Подобно на кораб, порещ водата, гигантска звезда образува космически вълни при движението си през междузвездния прах, съобщиха от НАСА....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос