Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път в реално време: Астрономи видяха пробуждане на масивна черна дупка

19 юни 2024, 23:00 часа • 3905 прочитания

Астрономите са наблюдавали уникално събитие в галактиката SDSS1335+0728, разположена на 300 милиона светлинни години от нас в Дева, предаде БГНЕС.

В края на 2019 г. галактиката започна да свети по-ярко от всякога - явление, което продължава да се засилва. Това накара учените да смятат, че стават свидетели на пробуждането на масивна черна дупка в центъра на галактиката. Използвайки данни от различни обсерватории, включително Very Large Telescope на Европейската южна обсерватория, изследователите установиха, че галактиката излъчва повече светлина в ултравиолетовите, оптичните и инфрачервените вълни, а през февруари 2024 г. започва да излъчва рентгенови лъчи.

Още: Астрономи откриха огледална галактика на Млечния път

Паула Санчес Саес, водещ автор на изследването, отбелязва драматичната промяна в яркостта като безпрецедентна. Вероятната причина за това е, че черната дупка в ядрото на галактиката започва да се храни със заобикалящия я газ, като в този процес става силно светеща. Обикновено масивните черни дупки остават неактивни, поради което това наблюдение в реално време е първото. Съавторът Лорена Ернандес Гарсия подчертава, че макар подобни активирания да са били отбелязвани и преди, това е първото наблюдавано събуждане.

Още: Може ли черна дупка да погълне цялата Вселена

Необходими са по-нататъшни наблюдения, за да се изключат други обяснения, но това събитие предлага ценна информация за растежа и еволюцията на черните дупки. Бъдещите инструменти, като MUSE на VLT и предстоящия Изключително голям телескоп, ще бъдат от решаващо значение за разбирането на изсветляването на галактиката. Това изследване, прието за публикуване в Astronomy & Astrophysics, подчертава значението на непрекъснатото наблюдение на галактиките за откриването на нови явления във Вселената. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес