Защо не може да се лети до Луната всеки ден, а само в стартов прозорец?

7397
Защо не може да се лети до Луната всеки ден, а само в стартов прозорец?
Снимка: NASA

Най-важното събитие в изследването на Космоса от изминалите две седмици беше очакваното изстрелване на ракетата SLS (Space Launch System), която трябваше да изпрати космическия кораб „Орион“ (Orion) в орбита около Луната. Но поради технически проблеми изстрелването беше отложено до отварянето на нов стартов прозорец. И така, какво е стартов прозорец и защо ракетата не може да лети до Луната по всяко време, обяснява изданието The Conversation.

Мисията „Артемида 1“ (Artemis 1), при която космическият кораб „Орион“ трябва направи няколко обиколки около Луната, беше отложена за края на септември 2022 г., като се разглеждат датите 23 и 27 септември, съобщи на пресконференция Джим Фрий, ръководител на отдела за развитие на изследователските системи на НАСА. В този период трябва да очакваме нов стартов прозорец за успешното изстрелване на ракетата носител. Преди новия опит за изстрелване НАСА възнамерява да проведе тестове за зареждане с гориво за свръхтежката ракета носител SLS, които са насрочени за 17 септември.

Стартовият прозорец е период от време, когато космическата ракета може да достигне целта си, в конкретния случай – да изпрати космическия кораб към Луната. През този период от време Луната трябва да бъде възможно най-близо до Земята, което означава, че ракетата ще може да отиде на нужното място в точното време.

Ето защо след отлагането на изстрелването на 3 септември следващият прозорец за изстрелване ще се "отвори" след почти месец, тъй като Луната се приближава максимално близо до Земята приблизително на всеки 28 дни. Тъй като по-голямата част от траекторията на полета на космическия кораб зависи както от Земята, така и от Луната, е необходимо да се изчисли точно времето, за което „Орион“ да обиколи Луната, а не да се разбие в нея. Следователно учените трябва точно да изчислят правилното местоположение на Земята, Луната, траекторията на полета на ракетата и самия космически кораб в определен период от време.

Подобна беше историята и с изстрелването на космическия телескоп „Джеймс Уеб“, който се отправи в Космоса на 25 декември миналата година. Тогава експертите на НАСА избраха прозореца за изстрелване така, че космическият телескоп да не се разбие в Луната, а да достигне целта си в точка на Лагранж L2 на милион и половина километра от нас.

По думите на Джим Фрий специалистите на НАСА са поискали разрешение за изстрелване на мисията "Артемида 1" на "23 септември и 27 септември". Тези дати са избрани така, че изстрелването на SLS да не съвпада с планирания сблъсък на сондата DART (Double Asteroid Redirection Test) с астероид на 26 септември и изстрелването на космическия кораб Crew Dragon на 3 октомври, който ще достави четиричленен екипаж на МКС, включително единствената жена в руския екипаж космонавти Анна Кикина.

Изстрелването на SLS от космическия център "Кенеди" във Флорида беше планирано за 21:17 ч. българско време на 3 септември. Космическият кораб „Орион“ трябваше да направи няколко обиколки около Луната и да се върне на Земята, но изстрелването беше отложено поради изтичане на водородно гориво при зареждане на основната степен на ракетата. На 29 август полетът също беше отложен поради изтичане на водород. По-рано НАСА съобщи, че ремонтът на ракетата ще бъде извършен директно на стартовата площадка на космодрума в Кейп Канаверал (щата Флорида).

От април 2021 г. инженерите на НАСА сглобяват ракетата, която ще бъде изстреляна като част от лунната мисия „Артемида 1“. На борда на кораба „Орион“ ще има три манекена, които ще се използват, наред с други неща, за измерване на нивото на радиация по време на полета.

Още през пролетта на 2019 г. НАСА обяви, че програмата за кацане на астронавти на Луната, наречена „Артемида“, включва три етапа. Първият е изстрелването на космическия кораб „Орион“ с помощта на новата ракета носител SLS. „Орион“ ще направи няколко обиколки около Луната в безпилотен режим и ще се върне на Земята. Вторият е полет около естествения спътник на Земята с екипаж на борда. В третата фаза през 2025 г. НАСА очаква да отведе астронавти до Луната, а след това да ги изпрати на Марс в средата на 30-те години.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Американски астронавт нарече идеята за колонизиране на Марс "ужасна"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос